Gejsrar på Island

Det är inte många isländska ord som har spritts över världen, men islänningarna kan i varje fall vara stolta över att ordet gejser, som nu används i jordens alla hörn, kommer från isländskan.Gejser på Island

En gejser är en het källa som ligger nära jordytan och har en öppning i marken. När vattnet i berggrunden värms upp och når kokpunkten förångas vattnet. Vid denna expansion ryms inte längre vattenmassorna i berget vilket gör att vattnet slungas upp i luften. Hur omfattande gejserns ”utbrott” blir avgörs dels av den totala mängden förångat vatten, och dels öppningen i marken. En gejser är faktiskt ett ovanligt fenomen. Det är egentligen bara på Island, i Chile, på Nya Zeeland och i Yellowstone nationalpark i USA som det finns en större utbredning av gejsrar.

Ett annat geologiskt fenomen är jordbävning, följ länken för att hålla koll på jordbävningar som inträffat nära Island som inträffat senaste halvåret.

Geysir och Strokkur

Geysir är isländska för ”den framvällande” och det är faktiskt en specifik gejser på Island som har gett namn för denna unika företeelse i jordskorpan. År 1846 studerades en gejser på nära håll för första gången. Det var en tysk forskare vid namn Robert Wilhelm Bunsen som började utforska gejserns hemligheter. Den gejser han studerade först råkade gå under namnet Geysir och namnet har levt kvar sedan dess.

Geysir är bara en av många gejsrar på Island. Den ligger i området Haukadalur på södra Island, inte långt från Reykjavik. Haukadalur är ett geotermiskt mycket aktivt område som omfattar en stor mängd heta källor. Den mest kända gejsern i Haukadalur är Strokkur. Den har utbrott var 3-5 minut, dygnet runt, året runt. Vid varje utbrott skickas en pelare med kokande vatten upp cirka 20 meter upp i luften.

Som turist kan man ganska enkelt ta sig ut till Haukadalur för att se gejsrar på nära håll. Det finns flera bussbolag som anordnar turer dagligen. Haukadalur är också ett stopp på turistrutten Gyllene cirkeln.

One thought on “Gejsrar på Island”

Comments are closed.