Förbered inför sommarens bilsemester

Nu när det nya året är precis i sin början är det många som smider planer inför sommarens stundande semestrar. Många är det som redan nu drömmer om sin planerade bilsemester. Kanske ska du upptäcka Sverige med bilen eller göra en riktig långresa genom Europas länder. Oavsett vad ditt mål är det viktigt att planera för en så lyckad bilsemester som möjligt. En bilresa genom Europa kan ställa lite större krav på planeringen och bilen.

Planera och Kartlägg reserutten

Först och främst ska ni bestämma resmål och orter ni vill besöka. Ibland får man prioritera vad som är realistiskt att hinna med under resan längd och även er budget för resan påverkar valen. Vilka städer, sevärdheter och naturplatser vill ni helst uppleva på er resa? Ta fram en karta och börja skissa på er färdväg och därefter gå djupare på detaljnivå för specifika resmål.

Rusta och packa bilen

Då bilen är en vital del under en bilresan är det viktigt att den är väl anpassad och fungerar som den ska för resan. Utrymme, bagageutrymme, aircondition och dragkrok kan vara parametrar att tänka igenom. Är bilens bränsleekonomi bra, total bränsleförbrukning blir särskilt påverkningsbar då man kommer färdas långa sträckor i bilen, även packning och vikt avgör bränsleekonomin. Är bilen i bra skick för en bilresa, behöver bilen och den eventuella husvagnen genomgå besiktning inför resan?
Här kan du hitta bilbesiktningar >>

Boka boenden

Vill ni bo på mysiga Bed and breakfasts eller komfortabla hotell? Är det bara för att sova med tak över huvudet kan enklare standard fungera. Annars kan ni boka boende på Airbnb eller hotell på tex Booking.
Om ni inte har en husvagn eller tält behöver ni boka hotell eller andra boenden på er resa. Tänk på att i Europa gäller inte allemansrätten och det är klokt att kolla upp campingplatser och förboka dem om ni reser under högsäsong.

Köp färjebiljetter

Ska ni ut i Europa på bilsemester är det dags att boka färjebiljetter om ni inte tar Öresundsbron till Danmark. Populära färjerutter är Trelleborg till Tyskland eller Helsingborg-Helsingör med bilfärljan. Från Danmark till Tyskland kan man ta färjan mellan Rödby och Puttgarden som är en populär destination för att inhandla tysk alkohol.