Destinationer för vinälskare

Att åka till något av de här resmålen handlar inte bara om att dricka vin. Det handlar även om att se naturen, som ofta är slående kring vindistrikt i olika delar av världen. Vidare passar det utmärkt för den vetgirige, eftersom det ofta finns goda chanser att lära sig mer om vinet, hur det framställs och dess historia. Med det sagt behöver man inte resa särskilt långt för att bli en vinexpert. Faktum är att det går att få en vinprovning hemma i Stockholm – utan att man ens behöver lämna favoritfåtöljen.

Här ger vi dock tips på ett par omtyckta destinationer för vinälskare, i några av värlens främsta vinregioner.

Moseldalen, Tyskland

Visst, de flesta föredrar kanske spanska eller italienska viner framför de tyska, men omgivningarna kring Moseldalen påminner om en saga, med idylliska vinbyar, berg och slott. Precis som många andra tyska vindistrikt är det främst vitt vin som framställs här. Faktum är att druvan Riesling dominerar så pass starkt att vin från Mosel nästan per automatik förknippas med Rieslingvin. Andra vanliga druvsorter som odlas här är Müller-Thurgau och Elbling. En mycket känd vinby i området är Bernkastel-Kues.

Douro, Portugal

Douro är en berömd vinregion, som finns vid floden Douros dalgång i Trás-os-montes e Alto Douro. Hit väljer många att åka, inte bara för det utsökta vinet, utan även för de slående vyerna. Vintillverkning här är inget nytt – arkeologiska fynd påvisar att man framställde vin här redan på 200- till 300-talet.

De främsta druvsorterna här är Bastardo, Mourisco, Tinta Amarela, Tinta Barroca, Tinto och Tinta Roriz. Till skillnad från Mosel är urvalet av odlade druvor här alltså stort, och en Douro är nödvändigtvis inte i folkmun synonymt med en särskild druva (som med Mosel och Riesling, till exempel). De flesta av druvorna som växer här är av lokala, portugisiska slag. Det här vet vi idag – men under en mycket lång period ägnade man sig inte åt att studera druvsorterna särskilt noggrant – odlingar med blandade sorter var normen.

La Rioja

La Rioja lockar många vinkännare världen över. Förutom atmosfären, med de vackra vinlandskapen och de stillsamma små byarna, finns här århundraden av druvodling att utforska. I dagsläget finns här över 500 vingårdar som, tillsammans, erbjuder ett mycket brett urval av viner från regionen. Rioja är Spaniens mest kända vinregion – och det är ingen slump att det förhåller sig så.

Främst odlas här röda viner, och då är det nästan undantagslöst en blandning av flera olika druvsorter. I blandningen återfinns främst tempranillo och garnacha, men i viss mån även mazuela och graciano. När det gäller vita druvor är det främst viura som odlas, men även malvasía är inte särskilt ovanlig att stöta på i regionen.