Costa Rica reseguide

Costa Rica är ett av få riktiga turistländer i Centralamerika. Costa Rica, vilket är spanska för ”den rika kusten”, är ett land som bjuder på såväl en mycket fascinerande natur som en rik kultur.

En stor fördel med Costa Rica som turistland är att temperaturerna är relativt höga året om. Det som gör att Costa Rica ändå kan anses ha två årstider är nederbörden. Mellan maj-november råder regnperiod. Mellan december-april rådet torrperiod. Om man som svensk vill vara garanterad det bästa möjliga vädret är en resa till Costa Rica under de svenska vintermånaderna att rekommendera.

Populära resmål i Costa Rica

Även om det finns ett antal historiska och kulturella sevärdheter i de större städerna i Costa Rica är det främst stränderna och naturskyddsområdena är de mest populära resmålen i Costa Rica. Stränderna i Costa Rica är världsberömda. Här finns något för alla, från kilometerlånga sandstränder som är som gjorda för sol och bad till mer steniga strandremsor som är populära bland dykare och surfare. En fascinerande sak med Costa Ricas stränder är att de finns i alla färger. De flesta består av gyllengul sand, men det finns även stränder med svart respektive rosa sand.

Costa Ricas placering i Centralamerika gör att landet har kust mot såväl Karibiska havet som Stilla havet. Om man är mest intresserad av sol och bad rekommenderas stränderna i sydvästra Costa Rica, på Guanacaste-kusten. Den som vill uppleva dykning i världsklass gör gott i att göra ett besök till ön Isla Santa Catalina och stränderna Playas del Coco och Playa Ocotal.

Många turister reser till Costa Rica för att beskåda den fascinerande naturen. Costa Ricas inland består till stora delar av regnskog som är skyddad i nationalparker och naturskyddsområden. Regionerna Alajuela och Heredia är oerhört vackra. Här finns även en stor del av Costa Ricas aktiva vulkaner. Om du är lite äventyrlig av dig och vill få en naturupplevelse utöver det vanliga kan en tur till Arenal-vulkanen rekommenderas. Denna vulkan är i högsta grad aktiv och sprutar ut lava dygnet runt.