Baskien Reseguide

Välkommen reseguiden om regionen Baskien i norra Spanien här på Resekatalogen.se. Vi kommer här att presentera information som kan tänkas vara av intresse för en svensk såsom allmän fakta om regionen, restips och sevärdheter.

Baskien är en autonom region längst upp i norra Spanien. I öster gränsar regionen mot Frankrike, där en del av landet faktiskt räknas till den historiska regionen Baskien. I väster ligger regionen Kantabrien och i söder ligger regionen Navarra, där bland annat den mycket kända staden Pamplona ligger.

Många regioner i Spanien har en egen karaktär, men frågan är om inte Baskien är i särklass. Baskerna talar till och med ett helt eget språk, som inte har någon likhet med något annat modernt språk. Landskapet är mycket lummigt och bergigt inåt land för att övergå i milslånga sandstränder vid kusterna. Baskien är traditionellt sett en av de mest populära platserna för surfing i hela världen.

Att resa till Baskien

Många europeiska flygbolag flyger till Baskien, främst till den största staden Bilbao. Här tar vi upp några svenska resebolag som erbjuder resor till Baskien. Ving erbjuder inga charterresor till Baskien men bokar flyg och hotell i Bilbao.

Att resa på egen hand

Det går givetvis bra att boka både flyg och hotell på egen hand. Vi ger tips på rekommenderade hotell, flyg och resemål som du kan boka via våra partners. Läs mer om sevärdheter i Baskien här.

San Sebastián

San Sebastián är huvudstad i provinsen Gipuzkoa (en del av Baskien) och det absolut mest populära turistmålet i Baskien. Så har det varit i en bra bit över 100 år. Det är framför allt stränderna och kulturen som lockar turisterna till staden. Vid kusten består staden i princip av en enda lång sandstrand. La Concha är den största stranden och räknas som en av de vackraste i Europa. Zurriola, som är mindre skyddad mot vinden, är det givna tillhållet för surfare. På stranden ligger en av Spaniens viktigaste kulturella samlingsplatser, nämligen Kursaal. Här anordnas varje år i september en världsberömd filmfestival.

Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet var San Sebastián sommarresidens för den spanska kungafamiljen. Känslan av klass och exklusivitet finns fortfarande kvar i staden. Här finns mängder av lyxbutiker och restauranger av världsklass. Med närheten till havet är fisk och skaldjur självklart en specialitet.

Bilbao

Om San Sebastián är en av de mest fashionabla semesterorterna i Spanien är Bilbao raka motsatsen. Bilbao är traditionellt en industristad. Spanjorerna själva brukar benämna Bilbao som norra Spaniens industricentrum. Staden består dock inte bara av industrier. Bilbao är en storstad, med nästan miljonen invånare med förstäder, och har något att bjuda på för alla besökare. En stor sevärdhet är Guggenheimmuseet, som bara genom sin spektakulära form är väl värt ett besök. Här finns en stor samling modern konst och det pågår alltid spännande utställningar.

Inne i centrala Bilbao är det liv och rörelse mest hela tiden. Shoppingen är utmärkt och utbudet av nöjen är minst lika stort som i andra städer av motsvarande storlek. I augusti varje år går festivalen Semana Grande av stapeln. Det är en riktig upplevelse där man som besökare kan bevista bland annat klassiska baskiska strongman-tävlingar, tjurfäktning och mycket annat.

Sevärdheter i Baskien

De flesta välkända sevärdheter i Baskien finns av naturliga skäl i Bilbao som t.ex. det världsberömda muséet Guggenheim. Nedan listas de sevärdheter som rekommenderas ett besök stad för stad.

Bilbao

Guggenheim-muséet är ett av de mest välkända moderna konstmuséerna i världen. Byggnadens unika design är verket av Frank Gehry och det öppnade sina dörrar för första gången 1997. Muséets utställningar ändras ofta och har inte sällan olika specifika teman.

Guggenheim-muséet i BilbaoMuseo de Bellas Artes är ett av Spaniens största konstmuséer och har i sina samlingar över 6000 föremål från 1100-talet fram till nutid. Muséet ligger i parken Doña Casilda Iturrizar.

Museo de Bellas Artes i BilbaoSantiago-katedralen är en katolsk katedral som inte blev en officiell katedral förrän 1950. Dess ursprung kan dock spåras till tiden före staden Bilbaos bildande år 1300 då det endast var en större fiskeby.

Santiago-katedralen i Bilbao

Vitoria-Gasteiz

El Casco Viejo är den gamla delen av staden vilken är mycket välbevarad och väl värd ett besök.

Vitoria-Gasteiz internationella jazzfestival hålls under en vecka i juli varje år.

Om regionen Baskien

Baskien är ett område i norra Spanien och en av landets 17 så kallade autonoma regioner. År 2005 bodde det i Baskien omkring 2,1 miljoner människor, motsvarande ungefär 5 procent av Spaniens totala befolkning. Baskiens huvudstad heter Vitoria-Gasteiz men den största staden är Bilbao och nästan hälften av regionens invånare bor i Bilbao och dess förorter.

Karta över Spanien

Baskiskan

Även om Baskien inte är en självständig nation utan en del av Spanien så talas det i Baskien ett helt unikt språk utan större likheter med några andra språk i världen nämligen baskiskan. Numera är det dock inte så många som förstår språket. Vid en undersökning som gjordes 1984 visade det sig att endast en femtedel av Baskiens invånare kunde tala baskiska. Regionen har trots detta fortfarande både spanska och baskiska som officiella språk. Huvudstaden kallas därför Vitoria-Gasteiz på bägge språken där Vitoria är det spanska namnet och Gasteiz det baskiska namnet på staden.

Geografi

Baskien består av tre provinser:

  • Araba / Álava (huvudstad: Vitoria-Gasteiz)
  • Bizkaia / Viscaya (huvudstad: Bilbao)
  • Gipuzkoa / Guipúzcoa (huvudstad: Donostia / San Sebastián)

(det baskiska namnet anges först och därefter det spanska).

Klimat

Klimatet i Baskien är relativt milt med svenska mått mätt. De varmaste månaderna är juli till september och de kallaste november till mars.

Ekonomi och industri

Baskien är en av de mest välbeställda regionerna i Spanien. Tidigare byggde industrin mestadels kring stål- och varvsverksamhet på grund av rika järnfyndigheter kring Bilbao som hittades på 1800-talet. Numera är de största industrisektorerna verktygsmaskiner, flygplan och energi. De största företagen i Baskien är banken BBVA, energibolaget Iberdrola, vindkraftverksbolaget Gamesa och det största arbetarkooperativet i världen – Mondragón Cooperative Corporation.

Länkar till Baskien