Att resa med laget – så tjänar ni ihop till reskassan tillsammans!

Att åka på cup eller träningsläger är förmodligen något av det roligaste ett idrottslag kan göra tillsammans. Ni får en chans att utvecklas tekniskt både som lag och individuellt samtidigt som ni bygger upp en laganda. I den här guiden lär du dig hur ni som lag tjänar ihop till en reskassa.

Bestäm vilka ni ska sälja till

För att åka på resa med laget måste ni fundera på vem ni ska försöka sälja till. Det första att fundera ut när man ska sälja något, oavsett om det är som ett stort företag eller en mindre förening, är vad er målgrupp är – det vill säga vilka ni ska sälja till. Vilka är de, vad behöver de och är vad är de beredda att betala för?

Det är viktigt att ni sätter er ner och tillsammans bestämmer vilka ni i första hand ska fokusera er försäljning mot. Finns det några i er närhet som det skulle vara lättare att sälja till än andra? Några exempel kan vara vänner i skolan, mormor och morfar, eller kusiner. När ni har bestämt er vilken grupp ni ska fokusera på kan ni gå vidare till nästa steg – att bestämma vad ni ska sälja.

Bestäm vad ni ska sälja

När ni har kommit fram till er målgrupp är det dags att fundera på vad den gruppen tycker om och behöver. Det är ifrån denna diskussion ni också kan komma fram till vad ni ska sälja. Säg att ni har bestämt er för att försöka sälja till alla i lagets närmaste släkt bestående av mor- och farföräldrar, syskon, föräldrar och kanske mostrar och fastrar.

Finns det något som alla dessa människor skulle kunna tycka om och behöva? Försök fundera ut något som de flesta i denna grupp av människor använder på en daglig basis. Ett exempel kan vara strumpor. Det är något som de allra flesta människor behöver, oavsett ålder. Hitta sedan en återförsäljare som ni kan samarbeta med där ni också tydligt ser vad ni kommer tjäna på till exempel varje strumpa ni säljer.

Sätt ett tydligt och realistiskt försäljningsmål

Innan ni börjar planera er resa är det viktigt att förstå vilken budget ni har att röra er med. Utifrån den kommer ni kunna veta vilka typer av resor ni kan välja mellan och vart ni kan åka.

För att sätta er budget måste ni komma fram till ett mål med er försäljning. Detta mål måste vara både tydligt och realistiskt. Med tydligt innebär att alla i laget förstår hur mycket ni har bestämt att ni ska tjäna på er försäljning och att ni kan mäta hur ni närmar er det målet vartefter ni säljer. Att målet ska vara realistiskt är viktigt för att ni som lag ska kunna sätta rätt förväntningar på er resa och kunna planera den utifrån den reskassa ni tjänar ihop.

Bestäm tillsammans hur mycket ni ska tjäna ihop som ett lag och fördela det sedan på hur mycket varje person i laget måste sälja individuellt. Ett tips för att göra det roligare är att ni varje vecka går igenom försäljningen och ser hur mycket närmare ni har kommit ert gemensamma mål.

Hitta lagets drömdestination

Ni vet nu vilka ni ska sälja till, vad ni ska sälja och hur mycket ni måste sälja för att nå ert mål. Det är nu dags att börja drömma! Det finns hundratals av träningsläger, cuper och sportresor i Sverige som ni kan åka på tillsammans.

Det är självklart viktigt att välja ett ställe som är intressant för laget och som kan organisera ett bra upplevelse för er. Andra saker som ni bör ta med i beräkning när ni väljer er destination är hur svårt det är att ta sig dit och vad resan dit kostar. Utifrån den budget ni har planerat kommer ni relativt snabbt kunna se om ni kommer kunna åka längre bort i Sverige, någonstans utomlands, eller om det bästa alternativet för ert lag är att åka på en resa närmare hemma.

För att läsa mer om cuper i Sverige är det bra att använda sidor där du kan söka på både sport och stad.