Asti i Italien – Reseguide

Asti är en härligt pittoresk stad och comune belägen cirka fyra mil öster om Torino i nordvästra Italien. Platsen där Asti ligger har varit bebodd ända sedan stenåldern och har fungerat som marknadsplats och stad i över 2000 år. Omkring år 120 f.Kr. byggde nämligen romarna ett fort på platsen för dagens Asti. Efter några decennier hade fortet attraherat så många nybyggare att platsen blev ett så kallat municipium. Staden fick då också ett officiellt namn, nämligen Hasta.

Under många århundraden var Asti en mycket viktig stad, mitt på floden Tanaro och på vägen mellan städerna Torino och Augusta. Under en tid var Asti faktiskt ett eget rike. På 1100-talet hade staden till exempel rätten att prägla egna mynt.

Sevärdheter i Asti

På grund av den rika historien finns mängder av kulturella och arkitektoniska sevärdheter i Asti. Staden är en traditionell italiensk mellanstor stad (cirka 75 000 invånare), men ingenting i stadskärnan liknar något annat. I den västra delen av staden står till exempel upp emot 100 medeltida köpmanshus kvar, i det närmaste orörda av tiden. Runt omkring staden finns också en mängd imponerande torn. Asti brukar beskrivas som staden med 100 torn, men faktum är att det finns många fler än så. Tornen är populära sevärdheter. Den magnifika katedralen Santa Maria Assunta från 1200-talet är en annan. Det är en gigantisk kyrka som har imponerande konstskatter att bjuda på för den turist som gör ett besök.

Mat och nöjen

Som så många andra mellanstora städer i Italien har Asti sin alldeles egna kulturfestival (Palio di Asti). I Asti kretsar festivalen kring hästkapplöpning. Temat härstammar från en händelse under Medeltiden då Asti besegrade grannstaden Alba i en strid och sedan arrangerade en kapplöpningstävling kring staden Albas stadsmurar.

Asti kan också bjuda på god mat och dryck i den speciella piemontesiska stilen. Området kring Asti lämpar sig extremt väl för framställning av röda viner och Asti är ett centrum för vintillverkning i regionen Piemonte.