Rom reseguiden med sevärdheter

Rom är Italiens vackra huvudstad, en storstad så annorlunda från många andra storstäder. Rom präglas av historia. Vart du än går är det gamla byggnader, magnifika skulpturer och vackra kyrkor, ständigt fascineras man av att allt detta står kvar, trots dess ålder. En del byggnader härstammar ju trots allt från tiden före Kristus, en tid så långt ifrån vår verklighet.

På italienska översätts Rom till Roma. I Rom finner du otroligt många kulturskatter, sevärdheter och platser att besöka. Sevärdheter i Rom som är ett “måste”; Spanska trappan, Colosseum, Vatikanstaden, The Pantheon, Forum Romana, Sjätte Kapellet, Fontana di Trevi… listan kan bli lång. Fördelen med Rom är att till skillnad från många sevärdheter, ligger de flesta på gångavstånd mellan varandra, och den som vill kan lätt spatsera mellan attraktionerna på ett par dagar.

Då får man även se Roms andra sida, bakgatorna med dess lugn, den hetsiga trafiken, de snygga italienarna, de mysiga restaurangerna och den goda glassen. Det är en stad där man kan strosa runt, lämna vardagens stress bakom sig, och verkligen vara på en semester, kort som lång.

Vill man kan man ta sig utanför staden, till badstränder (om stadens blir för het), till grönskande parker och till charmiga städer. Varmt rekommenderat för den som stannar lite längre än en weekend.

Flyg går dagligen från Sveriges största flygplatser och det tar ett par timmar att flyga ned. Från flygplatsen tar det cirka en timme in i staden (beroende av transportmedel) och sedan är man framme. Som vilken annan storstad finns här boende och matställen för alla prisklasser, och över en weekend kan man gott komma rimligt undan.

Med tanke på hettan i Italien i augusti, är det lämpligt att planera sin resa vid en annan tidspunkt. Våren och hösten i Rom är som bäst, men även på försommaren är det underbart (så länge man har en vattenflaska till hands), och Roms atmosfär får en att glömma värmen snabbt.

En helg eller vecka i Rom är den perfekta semestern för dig som vill koppla av, men samtidigt uppleva saker. Som vill komma till en ny värld, men samtidigt kunna shoppa. Som vill äta gott, må gott, och framförallt njuta av att bara vara.

Reseguide till Rom

Roms historia går flera tusen år tillbaka i tiden. Enligt den romerska mytologin grundades staden av krigsguden Mars son Romulus år 753 f.Kr. Legenden är självklart inte sann, men förmodligen grundades staden omkring denna tid. Genom århundradena har Rom varit ett viktigt centrum i Europa. Det var till exempel från Rom som det gigantiska Romarriket styrdes.

Rom – Italiens drömresemål

Rom, den eviga staden, är i dag huvudstad i Italien. Rom är ett romantisk resmål för bröllopsresan. Genom historien har Rom varit ett centrum för kultur och religion i Europa. Rom är än i dag en mycket viktig stad internationellt sett. Här ligger som är centrum för den katolska kyrkan. Här har också flera FN-organ sina säten. Dessutom ligger Europas största universitet, La Sapienza med ungefär 130 000 studenter, i staden.

Vid ett besök i Rom har man mycket att utforska. Den italienska matkulturen måste bara provas. Den romerska maten baseras på färska grönsaker där kronärtskocka, lök och vitlök är givna ingredienser. Romarna är också mycket förtjusta i inälvsmat som tillagas tillsammans med rikliga mängder av färska örter. Den smakrika osten pecorino är också en stapelvara i det romerska köket. Pastan då? Jo, precis som alla andra städer och regioner i Italien har romarna sin egen pastakultur. Pasta carbonara är en populär pastarätt men den klassiska romerska pastan är ”ajo e ojo”, en mycket enkel men ack så smakrik pasta som tillagas med vitlök, chilipeppar och olivolja.

När man har ätit sig mätt på den traditionella romerska maten har man otaliga sevärdheter att besöka. Faktum är att Rom är översållat av lämningar från forna dagars storhetstider. En tripp till Vatikanen och ett besök i världens största kyrka, Peterskyrkan, är ett måste. Ett besök på Vatikanmuseerna rekommenderas också. Här finns kända målningar och skulpturer, såväl från antiken som renässansen. Colosseum, Spanska trappan, Pantheon, Fontana di Trevi och Titusbågen är bara några exempel på andra sevärdheter man inte får missa.

Har man lite tid över och är intresserad av sport kan det vara en idé att se en hemmamatch med något av Roms fotbollslag. Roma och Lazio är stadens stoltheter. De delar samma arena, Olympiastadion, och har man turen att vara i Rom när det vankas derby har man en riktigt spännande upplevelse att se fram emot.

Praktisk reseinformation Rom

Säsonger att resa till Rom

Att åka till Rom är fantastiskt när som på året. Varje årstid har dock sin egna charm, beroende på vad man vill ha ut av besöket kan det bra att vara medveten om de olika säsongerna.

Om man besöker Rom på vintern gäller det att vara beredd på kyla. Det är kallt, men dessvärre ingen chans för snö. Åker man dock hit innan jul, är julshoppingen otrolig. Gatorna är vackert utsmyckade, stämningen på topp, och vilken bättre plats att uppleva lite kristen jul historia om inte här. För extra shoppingsugna är även rean i mitten av januari att rekommendera.

Sommaren är raka motsatsen till vintern (i alla fall vädermässigt), Rom är som sagt känt för sin hetta och klarar man inte av det ska man vänta med sitt besök till höstkanten. Men är man beredd på värme och har svala kläder med vattenflaska i högsta hugg fungerar det alldeles utmärkt, en del uppfattar till och med varningarna om hetta som lite överdrivna.

Den absolut vackraste tiden att besöka Rom är våren. Lagom varmt, blomstrande parker och man orkar med det man vill.

Valuta och pengar i Rom

I Rom är valutan Euro. Om du vill har euro i kontanter är det bästa sättet att växla pengar på växlingskontor i Sverige innan avresa. Bankomater finns överallt i staden och är det bekvämaste sättet att få lokal valuta. Att betala med kreditkort är inga problem (förutom i de minsta restaurangerna och butikerna), och det är relativt säkert. Ett tips är att använda kreditkort utan valutapåslag eller uttagsavgift i bankomat.

Säkerhet

Det gäller att vara uppmärksam när man är i Rom. Ficktjuvar och folk som vill lura dig är vanligt. Var därför extra försiktig på folktäta platser, tunnelbanan, bussen, marknader och så vidare. Se dessutom till så att ingen överprisar och lurar dig bara för att du är utländsk turist.

Nödnummer

Om nödsituation uppstår ringer du 112 som i Italien går till Carabinieri (Italiens Gendarmeri) som kopplas vidare till rätt nödenhet som polis, ambulans eller brandkår.

Sjukvårdsförsäkring

Enligt lag har vi som EU-medborgare rätt till vård i andra EU-länder. Var dock observant med att ta med ditt EU-kort som utfärdas av  Försäkringskassan. Apoteken är dock, som i många andra länder, väldigt duktiga och kan hjälpa till med mycket.

Övrigt

Mobiltelefon, Internet, Telefonautomater och post fungerar ungefär som i Sverige (posten är dock lite långsammare). Kom ihåg att du numer inom EU ringer och surfar till samma taxa som i Sverige.

Klassiska hotell i Rom

Många är vi som lockas av att resa till Rom och behöver därför tips för att hitta billiga hotell i Rom. Rom bjuder på många hotell och vi visar dig de bästa tipsen på hotell i Rom som passar just dig och din ekonomi. Rom är fullt av hotell så det kräver lite undersökning innan man hittar rätt. Det är inga problem att hitta ett billigt hotell i Rom.

Om man besöker Rom och ska ta in på hotell ska man givetvis ta in på ett hotell som andas historia. När man har trampat Roms gator en hel dag för att försöka hinna med varenda sevärdhet från Roms rika historia skulle det säkert kännas konstigt att sedan ta in på ett hotell av modernt snitt för natten. Smaken är givetvis individuell, men om du skulle vilja göra hotellvistelsen till en del av din upplevelse av Rom kan du gott och väl prova något av de tre klassiska hotell i Rom du kan läsa mer om nedan.

St George Roma Hotel

St George Roma ligger i den 500 år gamla stadsdelen Via Guilia. Faktum är att även byggnaden i vilken hotellet ligger har anor från 1500-talet. Det var Bramante, chefsarkitekten bakom Peterskyrkan, som designade byggnaden år 1508.

Hotellet är ett av de hotell som är mest ”inne” i Rom för tillfället. En anledning är den utsökta inredningen, där varje kvadratcentimeter verkar vara designad för att på ett perfekt sätt blanda det gamla med det nya. En annan anledning är det stora utbudet av bekvämlighter. Som hotellgäst på St George Roma Hotel har man bland annat möjlighet att skämma bort sig själv med en behandling i hotellets spa och sedan ta ett glas vin i takterrassens bar.

Till bokningen >>

Donna Camilla Savelli Hotel

Donna Camilla Savelli Hotel ligger inhyst i ett gammal kloster med anor från mitten av 1600-talet. Byggnaden, som ritades av den berömde arkitekten Borromini, anses ofta vara ett av de vackraste exemplen på 1600-talsarkitektur i Rom.

Här går det inte att undvika Roms historia. Antika trädörrar, fantastiska oljemålningar från 1600-talet och imponerande statyer pryder varje vrå i hotellet. Som hotellgäst sover man i de rum som klostrets nunnor en gång bott i. Bara det är en fascinerande upplevelse.

Till bokningen >>

Kolbe Hotel Rome

Även Kolbe Hotel Rome är inhyst i ett gammalt kloster. Byggnaden uppfördes under 1400-talet. Få hotell i Rom ligger så vackert som Kolbe Hotel. Hotellet ligger i en park som kantas av palmer och citrusträd. Samtidigt som hotellet ligger avskilt från stadens sus och dus är det bara en kortare promenad till Circus Maximus, Janusbågen och den uråldriga kyrkan San Giorgio al Velabro.

Hotellet har 72 rum. Rummen är modernt inredda, men har samtidigt mängder av fascinerande detaljer. Materialvalet är dessutom utsökt. Mosaik i vackra färger och detaljer i röd venetiansk marmor är standard.

Till bokningen >>

Restauranger och mat i Rom

Rom sover aldrig. Det är bara någon timme på söndagsmorgonen som romarna tar det lugnt. Övriga timmar i veckan sjuder staden av aktivitet. Restaurangerna i Rom är fler till antalet än man kan räkna och det finns en bar eller ett café i varje gathörn. Nattlivet är utmärkt och du har inga problem att roa dig långt in på småtimmarna. Romarna är ett levnadsglatt folk som njuter ofta och länge av både god mat och dryck. Som besökare till Rom kan du med fördel ta efter romarna. Det finns ju ett ordspråk som säger: När du är i Rom, gör som romarna gör.

Sevärdheter i Rom

Under över tusen år var Rom världens viktigaste stad. Härifrån styrdes Romarriket, som under kejsaren Trajanus sträckte sig över stora delar av Europa, Nordafrika och nuvarande Mellanöstern. Även efter Romarrikets sönderfall behöll dock Rom sin status som religiöst och kulturellt centrum i Europa. I dag skvallrar otaliga fascinerande sevärdheter i Rom om stadens storhetstider.

Inte ens de tjockaste guideböckerna kan få med allt som finns att se i Rom. Den italienska huvudstaden har en mycket rik historia som gör sig påmind i nästan varje gathörn. När man strosar genom Roms gator finns mängder av saker att upptäcka. Besöker man Rom under en weekend finns dock inte möjlighet att se allt, så då gäller det att välja. Här är fem av de mest populära sevärdheterna i Rom.

Det är faktiskt svårt att göra ett urval när det gäller vilka sevärdheter man som turist inte får missa vid ett besök till Rom. Hela staden är fylld av antika lämningar och imponerande monument och vissa av sevärdheterna är fortfarande en del av den moderna stadsbilden.

Ett besök till Vatikanstaten, där påven har sitt säte, kan självklart rekommenderas. Här finns bland annat världens största kyrka, Peterskyrkan, samt Sixtinska Kapellet, vars tak pryds av imponerande målningar av konstnären Michelangelo.

Bland lämningarna från Romarriket får du inte missa Colosseum, Konstantinbågen, Pantheon och Titusbågen. Ett besök vid Forum Romanum, som är en öppen plats med mängder av tempel, kolonner och triumfbågar, är också väl värt ett besök.

Rom är också känt för sina fontäner som leder vatten antingen långväga ifrån eller ifrån underjorden upp i monumentala verk, vackert utsmyckade med statyer och kolonner.

Peterskyrkan

Peterskyrkan är centrum för den katolska rörelsen. Kyrkan, som sägs vara belägen på den plats där aposteln Petrus begravdes år 64 e.Kr., ligger i Vatikanstaten i centrala Rom. Redan strax efter Petrus död uppfördes ett bönekapell på platsen. Bönekapellet byggdes sedan ut till en större basilika under Konstantin den stores ledning. Basilikan stod dock inte mot tidens tand. Under 1400-talet var kyrkan i så dåligt skick att det bestämdes att en ny kyrka skulle uppföras.

Den nuvarande kyrkan började byggas år 1506 men stod inte klar förrän 1626. En av anledningarna till att byggandet tog en sådan tid är att kyrkan är enorm. Peterskyrkan är faktiskt världens största kyrkobyggnad, på vilket sätt man än mäter.

Cestiuspyramiden

är en kuriositet bland Roms sevärdheter. Pyramiden är ett gravmonument uppfört i Gaius Cestius Epulonius ära. Monumentet har bevarats under århundradena och har i dag i princip samma utseende som det hade vid färdigställandet.

Pantheon

Pantheon är ett tempel som kejsar Hadrianus lät uppföra under det andra århundradet e.Kr. för att romarna skulle ha en plats i vilket de kunde tillbe de romerska gudarna. När Romarriket föll och Rom kristnades gjordes Pantheon emellertid om till en kyrka. Många berömda kungligheter och konstnärer ligger i dag begravda i Pantheon.

Vatikanen

De flesta som gör ett besök till Rom beger sig först till Vatikanen. Denna ministat som ligger mitt i centrala Rom är säte för den katolska påven och här finns mängder av fantastiska sevärdheter. Här finns bland annat världens största kyrka, Peterskyrkan, Sixtinska kapellet där taket är täckt av fantastiska målningar av Michelangelo, samt Vatikanmuseerna med makalösa samlingar av konst och litteratur från årtusendena.

Fontana di Trevi

Rom är fyllt av imponerande fontäner, men ingen är lika känd som Fontana di Trevi. Denna fontän, skapad av Bernini och Salvi 1762, är en av de mest romantiska platserna i Rom. Kvällstid lyses fontänen upp av mängder av ljus, vilket får statyerna vid fontänen att nästan verka levande.

Colosseum

Colosseum var en plats där romarna kunde glömma sina vardagsbekymmer för en stund. Collosseum är den första riktiga arenan i världen. När den uppfördes mellan år 70 och 80 e.Kr. var Colosseum med all rätt att räkna som en av världens underverk. På arenan arrangerades alla möjliga skådespel, en del barntillåtna med dagens mått mätt, andra mer brutala.

På arenan Colosseum, som under sina glansdagar kunde ta upp mot 80 000 åskådare, anordnades skådespel och kamper mellan djur. I dag är Colosseum dock mest känt för sina gladiatorspel. Tyvärr går det inte längre att beskåda arenan i all sin prakt. Under 1500-talet bröt man nämligen loss byggnadsmaterial från Colosseum för att använda i byggandet av Peterskyrkan.

Spanska trappan

Spanska trappan är en trappa med 138 trappsteg mellan Piazza di Spagna (spanska torget) och Piazza della Trinità dei Monti i centrala Rom som fungerar som en naturlig mötesplats för lokalbefolkningen. Nedanför trappan finner man den välkända fontänen Fontana della Barcaccia.

Forum Romanum

Vill man se så mycket av antika Rom som möjligt på ett och samma ställe är det till Forum Romanum man ska bege sig. Platsen är en av de mest populära turistattraktionerna i hela världen. Forum Romanum består av ruinerna av det viktigaste torget i antikens Rom. Här finns bland annat Titus triumfbågar och Vestatemplet att beskåda.

Roms historia

Rom är en väldigt historisk stad. En del sevärdheter härstammar från före Kristus tid, och på ett besök i staden märker man detta, både dess historia och kultur är fantastisk. Här kommer lite kort fakta om hur det hela började.

Om man ska tro på historieböckerna grundades Rom någon gång på 700-talet f Kr av tvillingarna Romulus och Remus. De två bröderna blev övergivna som små, uppfödda av en varginna och som vuxna ”grundade” de varsin by. Efter strider mellan bröderna dödade Romulus tillslut Remus och hans Rom gick mot sin glansperiod.

Den romerska republiken existerade från 500-talet f Kr, och runt Kristi födelse blev det till det romerska riket med Augustus som kejsare.
Augustus, som tidigare hette Octavianus, var faktiskt den mycket omtyckte fältherren Julius Caesars adoptivson. Caesar hade tidigare utropat sig själv till diktator på livstid, men mördades av Brutus 44 f Kr, och det var 17 år senare som Augustus utsedde sig själv till kejsare.

År 312 blev kristendomen landets stadsreligion, detta efter att kejsar Konstantin påstod sig sett ett kors i himlen före han besegrade sin medkejsare Maxentius.

Landets kejsare har alla varit väldigt intresserade av konst och påkostade byggnader, något som har lett till landets kulturliv idag.
Under slutet av 300-talet inledde Roms fall, då provins efter provins erövrades av barbarer. År 476 föll kejsardömet i och med den siste kejsarens fall.

I nästan 1000 år låg Rom i skymundan av Frankrike, och landet styrdes av bygg-galna småfurstar (som många använde marmor från de anrika templen för att bygga sina påkostade palats). Men år 1377 återvända äntligen påvarna till staden och den blomstrade på nytt.
1527 tog dock detta slut i och med den tyska kejsaren Karl V:s intåg i staden, då han erövrade, plundrade och höll den i dryga sju månader.

Fram till slutet av 1800-talet var landet inte enat, men 1870 tog sig kung Vittorio Emanuele’s befälhavare Garibaldi igenom Aurelianusmuren runt Rom och kunde tillslut ena Italien.

1922 utnämndes Benito Mussolini till regeringschef, och för att visa sin storhet byggde han bland annat ett palats på Romulus gamla område. 1946 infördes den nuvarande republiken. Än idag finns påvarna kvar i landet, men utan makt. Dock styrs Vatikanstaten av påven.

Roms stadsdelar och områden

Roms olika delar är karaktäristiska på sina egna sätt. Det är lätt att ta sig utanför de traditionella turiststråken och uppleva en ny sida. Alla har sin charm och här kan du läsa lite mer om dem.

På senaste tiden har Trastevere blivit allt mer populärt, och den stadsdelen, precis som andra ligger på gångavstånd från det så kallade centrumet och är definitivt värda en eftermiddag.

Ponte, Pigna, Parione & Trevi

Ett av de största turistområdena där man hittar många hotell, goda restauranger och bra shopping. Bland annat Mudeo Nazionale Romano, Pantheon, Musei Capitolini, Fori Imperiali, Fontana di Trevi och både torget Piazza Venezia och Piazza Navona ligger här. Även en av de största shoppinggatorna med exklusiva affärer.

Trastevere

Trastevere i Rom är området som blivit lite “hippare”, lite mer alternativt och verkligen värt ett besök. Vad som från början var ett arbetarkvarter har utvecklats till ett konstnärsområde, idag fullt med mysiga butiker och härliga restauranger. Roms äldsta kyrka Santa Maria ligger i området, likaså många andra vackra kyrkor. På söndagar är här en stor marknad där man kan fynda.

Campitelli, Testaccio, Ripa, Celio & Campitelli – Antikens Rom

I den historiska delen av Rom, eller ja, alla är historiska men detta är kanske den mest historiska, ligger bland annat Colosseum. Här finns en blandning av lyx och vardag. Förutom Colosseum hittar man även Forum Romana, vackra kyrkor, Caius Cestius pyramid och grönskande parker.

Città del Vaticano & Borgo

Vatikanstaten är ett måste när man besöker Rom, i alla fall en snabbis. Runtomkring den finns det dessvärre inte allt för mycket att se och man ska akta för alla försäljare och butiker som gärna lurar turisterna. Stadsdelen har på många sätt förlorat lite av sin charm, men är för det ett måste när man besöker Rom. Drar man sig lite längre ut kommer man till de delarna av Roms stad som är minst turistinfluerade.

Campo Marzio, Ludovisi & Sallustiano

I början av kvarteren är det välordnat och elegant. Gränderna är smala och lyxbilarna många. Men desto längre ”ut” man kommer, desto mer avslappnat blir det.

I utkanten av stadsdelen ligger Villa Borghese, Roms största grönområde med trädgårdar, statyer, fontäner stigar, paviljonger och ett museum med modern konst. Den perfekta picnic-dagen helt enkelt.

Esquilino

Esquilino ligger lite längre ut från centrum, bland kullarna, är ett forntida bostadsområde som senare blev en viktig plats i kristendomens utveckling. Här finns flera välkända, historiska kyrkor, alla vackra och unika.