4 tips på utflykter i Rom du inte får missa

Italiens huvudstad Rom, staden som passar lika bra för en weekendresa som lite längre semester. Rom är staden som har allt från kultur och historia, till matupplevelser och shopping i världsklass.

Det är inte svårt att förälska sig i Rom, därför är det inte konstigt att cirka 30 miljoner turister besöker staden varje år. Därför är det en bra idé att förboka entrébiljetter och utflykter. Här kan du läsa om fyra utflykter du kan förboka.

  1. Besök Colosseum i Rom – flera olika alternativ
  2. En guidad utflykt till Vatikanen och upplev Sixtinska kapellet
  3. Katakomberna – guidad tur till Roms underjordiska hemligheter
  4. Nattvandring i Rom – en svårslagen upplevelse.

Sist men inte minst kan du läsa praktiska tips inför resan till Rom.

1. Besök Colosseum i Rom – flera olika alternativ

Colosseum RomVarför bara nöja dig med att se Colosseum i Rom utifrån när du kan välja en guidad tur på insidan? Köp biljetter colosseum för att få en helhetsupplevelse. Rundturen tar bara runt tre timmar med guide och du får en helt annan förståelse om Colosseums betydelse. Guiden målar upp bilder som gör historien levande, legenderna blir plötsligt förståeliga och arkitekturen intressant.

En del guidade turer inkluderar även Palatinska kullen och Forum Romanum. Forum Romanum utan guide ger inte något bra sammanhang, med en guide får du en verklig inblick i antika Roms viktiga ceremonier och aktiviteter. Även lite äldre barn brukar bli förtjusta i antika Roms historia efter ett guidat besök till Colosseum.

2. En guidad utflykt till Vatikanen och upplev Sixtinska kapellet

Vatikanen är en av de mer efterfrågade utflykterna. Att köpa entrébiljetter på förhand är en mycket god idé eftersom flera miljoner personer besöker Vatikanstaten varje år. Du slipper de mycket långa köerna som drar ned upplevelsen. Reser ni flera är det även ett sätt att garantera att ni får uppleva Vatikanen tillsammans.

Vatikanen med en expertguide ger ett helt annat sammanhang till alla intryck. Sixtinska kapellet får en helt ny innebörd när symboler tolkas av guiden och gallerierna förklaras. Guiderna kan även mängder med kuriosa som gör museerna mer intressanta och kan många av de hemligheter som är en del av Vatikanstaten. Du kan även hitta guidade rundturer tidigt på morgonen som är eftertraktade.

3. Katakomberna – guidad tur till Roms underjordiska hemligheter

Roms katakomber är ett underjordiskt nätverk på runt 19 kilometer. Här besöker du sarkofager och gravar som bland annat tillhör påvar. Katakomberna ligger en bit utanför Roms centrum och en historia som sträcker sig över 1 500 år bakåt i tiden.

En guide berättar även om de många hemligheter som du bara kan ana underjorden ruvar på. Försäkra dig om att få biljetter när det passa genom att boka i tid. Tänk på att det kan bli kallt under jord så en tunnare jacka är bra att ha med sig.

4. Nattvandring i Rom – en svårslagen upplevelse

Rom är en otroligt vacker stad dagtid men när mörkret faller bli staden magisk. Upplev en guidad promenad som tar dig längst många av de främsta av Roms sevärdheter. Den upplysta staden är romantisk och promenaden passar perfekt innan middagen.

Beroende på vilken tur du väljer tar stadsvandringen allt mellan en och tre timmar. För den som vill ha lite mer spänning finns det spökvandring och du kan fördjupa dig i Roms legender. Du kommer få lära dig mycket om Roms historia på ett helt nytt sätt när du väljer en nattvandring. Det är även uppskattat av lite äldre barn som gillar spänning.

Tips inför resan till Rom

Rom är en underbar stad som är svår att inte charmas av. Däremot har turismen lett till att vissa regler har skärpts för att skapa lite mer ordning i staden. För att undvika bekymmer är det bra att läsa på lite om vad som är tillåtet och inte. Bland annat är det inte längre tillåtet att vila benen genom att sätta sig på Spanska trappan.

Maten i Rom är en fröjd för smaklökarna och det finns något för alla. För att försäkra dig om att få äta på den restaurang du önskar är det bra att förboka. Framför allt om restaurangen ligger nära någon av de större sevärdheterna. Är ni ett större sällskap är det alltid bra att boka bord innan för att få sitta tillsammans.

Att förboka guidade turer ger mer tid över till att slappna av och upptäcka Rom på egen hand. Du slipper stress, långa köer och i värsta fall missa det du planerat att se. Många gånger kan du även bli upphämtad på hotellet.