Westminster Abbey

Westminster Abbey är en kyrka i London. Kyrkan är gotisk vilket innebär att den är byggd med ganska smala spetsiga spiror och ett i övrigt ganska speciellt utseende. Kyrkan heter egentligen formellt The Collegiate Church of St Peter, Westminster. Eftersom kyrkan är såpass känd och stor är det ofta ett självklart resmål för alla turister som är i London. Och det är inget konstigt med det. Själva byggnaden är fantastiskt och bär på många intressanta historier.

Westminster Abbeys tillkomst

Hur kom då en såhär stor och vacker kyrka till? Det hela har vi att tacka Edvard Bekännaren. Han levde under tidig medeltid och lät år 1045 bygga kyrkan på begäran av påven. Han hade nämligen brutit sitt löfte att bli pilgrim. Att bygga denna fantastiska kyrka till benediktinermunkarna var ett sätt att kompensera situationen och få Guds förlåtelse. Två hundra år renoverades kyrkan och fick sin gotiska stil som den idag har.

Världsarvet Westminster Abbey

Kyrkan Westminster Abbey har blivit utsedd till världsarv. Den blev utsedd till världsarv av UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) 1987 och fick då lite högre status vad gäller sevärdheter.

Kunglig begravningsplats

Det som Westminster Abbey är mest känt för är alla kungar som gifter och låter sig begravas inne i kyrkan. Den första kungligheten att vigas i kyrkan var Henrik I av England år 1100 och den senaste var Prins William, hertig av Cambridge år 2011. Utöver alla dessa kungligheters giftemål vilar även de flesta kungars gravar här.

Vill man se en vacker byggnad där det vilar både historia och kungligheter är Westminster Abbey en kyrka som man garanterat bör besöka. Deras 31 meter i takhöjd är bara det en upplevelse värd besöket.