Trafalgar Square

Trafalgar Square är ett vackert torg i London, närmare bestämt i West End. Torget är speciellt känt av turister för Nelson-kolonnen som står i mitten. Denna gigantiska skulptur som sträcker sig upp mot himlen med fontäner runt sig.

Bygget av Trafalgar Square

Bygget av Trafalgar Square var inte lätt. Det krävdes många personer och många år för att få torget klart. Man började redan 1820 och planerade hur torget skulle se ut och var det skulle ligga men det var först 1845 som det hela stod klart. Detta tack vara arkitekten John Nash som påbörjade bygget och sedan Sir Charles Barry som tog över och slutförde det hela och inte minst alla arbetare som slet under många år.

Namnet Trafalgar Square

Egentligen skulle inte Trafalgar Square hetat just Trafalgar utan från början skulle dess namn varit King Vilhelms IV Square som hyllning till kungen. Varför man ändrade sig är det ingen som vet. Dess nuvarande namn är en hyllning till, eller rättare sagt ett minne över, slaget vid Trafalgar. Slaget var ett brittiskt sjöslag under Napoleonkriget som man ville minnas och uppmärksamma.

Att besöka Trafalgar

Trafalgar ligget centralt placerat och är inte speciellt svårt att hitta till. Den ligger så centralt beläget att det befinner sig i mitten av tre stadsgator. Du har heller inte långt till Charing Cross tunnelbanestation ifall du är på Trafalgar.

I torgets alla hörn hittar du statyer som ramar in det hela. Ursprungligen var det tänkt att vara ryttarstatyer men eftersom det varit mycket diskussioner om vad som ska stå var så blev det istället statyer av kungar och andra stora brittiska män. En plats står däremot tom, på grund av pengabrist blev det aldrig någon staty i ena hörnet. Fundamentet för denna står dock på plats.