Sevärdheter och kultur i Asunción

Asunción är en mycket vacker stad belägen i fantastisk miljö vid vattnet omgiven av förunderlig natur. Hela staden är fylld med intressanta upptäckter och byggnader som minner om stadens historia. Dessa ligger sida vid sida med helt moderna byggnader, och det är kontrasterna som gör den här staden så spännande och upplevelserik.

Den paraguyanska kulturen bygger på en enorm gästfrihet, trots landets oroliga historia och att staden faktiskt klassas som en av de fattigaste i Latinamerika. Och staden samt stadens omgivningar är något av de vackrare att besöka. Asunción är en av de riktiga, så att säga genuina, sydamerikanska städerna och här ser man också tydligt de spanska dragen, då staden länge var utgångspunkten för spanjorernas styre i området. Genom det blandade arvet från indianskt och spanskt frodas konsten, hantverket och inte minst musiken i staden. Om man vill upptäcka det ”riktiga” Sydamerika, har man kommit till rätt stad.

Huvudgatan i Asunción heter Calle Palma och det är här man finner de flesta historiska byggnader, flera torg, de hippaste butikerna, restaurangerna och caféerna. Vill man se mer traditionella hem går man till Manzana de la Rivera, där man också finner presidentens eget hem. Och det finns en mängd olika vackra parker som förgyller staden. Jardin Botanico är en oas i staden och tidigare hem för presidenten López.

Tyvärr har många av de koloniala byggnaderna raserats under de krig som staden fått utstå. Men en vacker byggnad från den tiden som går att besöka än idag är Casa de la Independencia. Huset är en liten modest byggnad som inrymmer ett mycket intressant museum. Det var här man smidde planerna för landets frigörelse och museet visar upp frigörelsens historia. Och kolonialbyggnaden Casa Viola vittnar om den koloniala tiden och har renoverats nyligen för spanjorers pengar som ett minne av 500-årsdagen av deras grundande av Asunción.

Lite mer sentida byggnader som Metropolitan Cathedral, kyrkan La Encarnación, det vackra palatset Palacio de los López och senatens huvudsäte är alla byggnader väl värda att besöka. Katedralen ligger vackert vid en av stadens alla torg och byggdes år 1657. Katedralen vittnar om det kristna inflytandet i staden. Pantéon Nacional de los Heroes är en minikopia av Les Invalides i Paris och här ligger många av landets storheter begravda.

Museer finns det gott om i Asunción. Två riktigt bra museer att besöka är Godoimuseet och Museo Nacional de Bellas Artes. Museo Nacional har en mycket intressant samling av 1800-talsmålningar. Strax utanför staden finns ett friluftsmuseum vid namn Parque de Museo de Historia Natural. Här kan man golfa och gå på zoo för att upptäcka en del av den fantastiska fauna och flora som finns i stadens omgivningar.

Musiken och teatrarna har en stor plats i Asunción stad. Den vackraste teaterbyggnaden i staden är Teatro de la Municipalidad de Asunción. Här kan man se teater, opera och lyssna på konserter. Bänkarna är rätt hårda och det är korta eller inga pauser på teatern i Asunción, men det är väl värt besöket ändå. Det finns också flera kulturcenter som ger konserter och teaterföreställningar i staden.

För fler tips om sevärdheter i Paraguay tar vi gärna emot förslag, vad skull du vilja se i din reseguide? Lämna en kommentar så kan vi hjälpas åt att göra den här sidan till en riktigt bra guide inför resan.