Sevärdheter i Marocko

Madrasa Ben Youssef
En riktig sevärdhet är Madrasa Ben Youssef som var en högskola i Marrakech. Byggnaden skapades under merinid-perioden på 1300-talet av sultan Abu al-Hassan. Byggnaden är otroligt vacker och var tidigare norra Afrikas största teologiska högskola. Man tror att upp till 900 studenter bodde och läste vid skolan. Mohammed el Ifrani, en väldigt känd marockansk historiker, var en av föreläsarna vid skolan. Skolan stängdes 1960 för att sedan 1982 återöppna som historisk sevärdhet.

Badii Palatset
Badii Palatset är ett ståtligt palats i Marrakech. Många muslimer ser palatset som ett av världens underverk. Palatset byggdes på order av den dåvarande regenten Ahmed El Mansour Dahbi. Det tog sexton år att bygga och stod färdigt år 1002.

Dar Si Said museet
Dar Si Said museet är ett fantastiskt museum i Marrakech som ställer ut ramen för traditionell marockansk konst och vissa historiska föremål. Museet är uppbyggt med flera olika rum med både konstverk och andra objekt. Det blandas med uråldriga knivar och svärd som använts av antika stammar och fantastiska kläder som burits av härskare och sultaner. Man kan också se den tidigare härskaren Ahmed El Mansours guld och marmorskatt som är helt enastående.

Djemaa el-Fna
Djemaa el-Fna är Marrakechs gamla stadsdel. Namnet betyder på arabiska ”De dödas samling” men namnets ursprung är oklart. Här finns ett torg med samma namn vilket är Marrakechs huvudtorg med lika delar turister och lokala personer. På dagarna vimlar det av försäljare av olika saker och underhållare med olika egenskaper såsom magiker, akrobater, ormtjusare eller personer med apor som kan göra konster. Djemaa el-Fna ligger i hjärtat av Marrakechs livliga centrum och här kan man spendera flera timmar genom att bara titta och förundras över vad som händer. I Stadsdelen ryms väldigt många attraktioner som moskéer och museer.

Merzouga
Merzouga är en liten by i sydöstra Marocko. Byn ligger nära Marockos största sanddyna, och härifrån kan man ta populära turer med kameler. Det finns både endags och veckoturer, där man kan få uppleva den vida öknen och berberfolkets traditioner. En upplevelse för den som vill se det antika Marocko.

2 Comments

  1. Pingback: Om man skulle vilja åka till Marocko vad ska man absolut inte missa att se? « Fråga bibliotekets svarsbank

  2. helt okej artikel. funkade ganska bra när det gällde fakta biten .

Comments are closed