CategoryTyskland

Alperna skidorter och skidresor

Snökanoner gör att det är säsong för skidåkning både alpint och på längden i Sverige mellan åtminstone december-mars. Om du vill förlänga säsongen är det dock ett klokt val att resa utanför Sveriges gränser. I snösäkra Alperna kan du åka skidor sex av årets tolv månader varje år. Dessutom är kvaliteten på både skidanläggningar och hotell lite högre i Alperna än i Sverige, vilket kan vara lockande för dig som inte bara vill åka skidor utan också uppleva lite lyx.

Moseldalen reseguide

Välkommen till vår reseguide om Moseldalen. Moseldalen med sina sevärdheter är ett perfekt resmål om man gillar slingriga vägar som passerar genom mysiga byar där man kan stanna till på god mat och gott vin. En cykelsemester i Moseldalen är ett bättre sätt att uppleva vägen efter Moselfloden, om man har konditionen förstås.

Moseldalen räknas allmänt som en av de vackraste platserna i Europa. De vindlande dalgångarna, de pittoreska byarna och de fantastiska slotten ger en särprägel som turister har uppskattat i flera hundra år. Det finns mycket att se och göra i Moseldalen och i de två större städerna som räknas som start- och målpunkter, Trier och Koblenz.

Hotell i Moseldalen tips

Moseldalen sträcker sig över ganska många mil och går igenom ett större antal städer och orter. De två huvudstäderna i Moseldalen är dock Koblenz och Trier. Många som bokar en cykelsemester i Moseldalen väljer att cykla sträckan mellan dessa två städer. Båda städerna har ungefär 100 000 invånare och är mycket gamla. Som cykelturist kan man gott spendera en eller två nätter på hotell i någon eller båda städerna för att upptäcka ett stycke imponerande historia. Här är tre tips på hotell i Moseldalen.

Mercure Hotel Trier Porta Nigra

Mercure Hotel i Trier är ett fullservicehotell för den turist som vill bo bra och samtidigt ha goda möjligheter att ta del av utbudet av nöjen och upplevelser i Trier. Hotellet ligger nära sevärdheterna Svarta porten, Liebfrauenkirche och stadens mäktiga domkyrka. Med 106 rum i olika standarder och prisklasser finns ett rum för alla. Alla rum har en hög standard.

Boka hotellet här >>

Hotel-Weingut Karlsmühle

I Mertesdorf, strax utanför Triers stadskärna, ligger Hotel-Weingut Karlsmühle i en äldre pittoresk stenbyggnad. Hotellet är gemytligt med en påtaglig familjekänsla. Alla hotellrum håller högsta standard och är utrustade med alla tänkbara bekvämligheter. Hotellet hyser både restaurang och bar. En specialitet med Hotel-Weingut Karlsmühle är att hotellet kan stå till tjänst med bokningar av guidade turer i och omkring Trier.

Boka hotellet här >>

CityLine Diehls Koblenz

CityLine Diehls är ett av de bästa hotellen i Koblenz, både till läge, servicenivå och prisvärdhet. Hotellet ligger precis vid floden Rhen och många hotellrum har utsikt över floden och stadskärnan. Bekvämligheterna i hotellet är utmärkta. Minibar, gratis toalettsaker, gratis parkering och satellit-TV är standard i alla de 57 rummen. De flesta rum är inredda i skandinavisk stil, så som svensk hotellgäst känner man sig som hemma. Givetvis finns en restaurang och en bar. Restaurangen har en terrass som överblickar Rhen. Med en inomhuspool, en bastu och möjligheten att boka spabehandlingar är CityLine Diehls Koblenz ett utmärkt val för den cyklist som behöver vila upp sig efter en lång cykelsemester.

Sevärdheter i Moseldalen

Besöker man den natursköna delen av sydvästra Tyskland har man en tid av många upplevelser framför sig. Moseldalen är en floddal som sträcker sig vida över ett stort landskap, som det går vägar bredvid för att man ska kunna få ut så mycket som möjligt av sin vistelse runt floden. Det finns även broar och båtar som kan ta folk över floden så att man kan uppleva naturen på båda sidor om Moseldalen och ta del av dess sevärdheter. Moseldalen – sevärdheter inkluderar bland annat alla de byar som finns längs floden, som ses som idylliska, mysiga byar men många aktiviteter för hela familjen.

Moseldalens sevärda vingårdar

Runt Moseldalen finns det en hel del öppna fält, och bland dessa fält hittar man ett par vingårdar som håller hög kvalitet. Letar man efter sevärdheter längs Moseldalen och är intresserad av vin så är det definitivt ett stopp man borde göra. Vingårdarna i Moseldalen erbjuder provsmakning och rundturer bland några av de finaste vingårdarna man kan hitta i hela Europa, där bevattningen kommer från den stora floden som rinner längs Moseldalen. Den mest kända vinbyn i Moseldalen kallas Klotten, där det finns så mycket mer att uppleva än bara att besöka vingårdarna.

Moseldalens sevärdheter – Klotten

Vill man göra en resa längs Mosedalen med hela familjen är det ett absolut måste att stanna i den idylliska turistbyn Klotten. Här kan man besöka vingårdar, samtidigt som barnen inte får tråkigt. I byn finns det nämligen en så kallad fritidspark med en mängd karuseller, vattenrutschbanor och en mängd andra aktiviteter för de yngre. Genom att endast betala inträde får man tillträde till alla dessa attraktioner, medan de vuxna kan koppla av och för dagen och äta gott på de fina restaurangerna i parken. Detta gör Klotten till ett av de mest intressanta av sevärdheter längs Moseldalen för barnfamiljen.

Cykling och vandring

Det finns ett par verkliga paradis för cykling i Europa och Moseldalen är verkligen ett av dessa. Cykelturismen är utbredd och de lokala myndigheterna har lagt stor möda vid att skapa fantastiska möjligheter för äventyr på sadeln. På vissa platser får man dela vägen med bilar, men det finns också många mil av separata cykelvägar. Inte sällan går cykelvägen precis intill vattnet och det är inte långt mellan rastplatserna. Man kan ge sig av på en cykeltur på egen hand eller boka färdiga turpaket med boende. Ett företag som erbjuder cykelresor i Moseldalen är Bikeurope. Med deras resepaket får du bekvämt boende på hotell eller flodbåt och cykling på dagarna.

Cykelsemester i Moseldalen

Moseldalen räknas ofta som en av de vackraste områdena i Europa. Floden Mosel, en biflod till Rhen, slingrar sig igenom mycket vackra miljöer i lummig natur. Cykellederna i Moseldalen passerar igenom och förbi medeltida byar och borgar samt världsberömda vinodlingar. Moseldalen är det perfekta målet för turister som vill spendera en del av sin semester på sadeln.

Paketresor för cykling i Moseldalen

På senare tid har Moseldalens popularitet bland cykelturister fullkomligt exploderat. I dag finns det många researrangörer som sätter ihop paketresor med flyg, boende och möjligheter till cykling. En del arrangörer erbjuder boende på båtar som trafikerar floden Mosel och hyr ut cyklar för att man som turist ska kunna njuta av Mosels vackra omgivningar från cykelsadeln. Andra arrangörer erbjuder mer organiserade cykelturer med dagsetapper på mellan 5–10 mil och övernattning i städer och byar utmed floden.

En cykelsemester utmed Mosel är en upplevelse för livet. De vackra omgivningarna gör cykelturerna till en magnifik upplevelse. Att man kan stanna till lite överallt för att besöka berömda vinorter är inte direkt någon nackdel heller. Många av vinodlingarna har anor från Romarriket och de olika byarna försöker givetvis bräcka varandra när det handlar om smak och kvalitet. Den vinintresserade turisten har en spännande semester framför sig!

Cykellederna håller en hög kvalitet. Cykelturismen är mycket stor i Tyskland och det har satsats mycket pengar på byggande separata cykelbanor. Ibland får man dock samsas med biltrafiken, men eftersom invånarna i byarna och städerna vid Mosel är vana vid cyklister behöver man inte vara orolig som cyklist för att cykla på bilvägar. Bilförarna tar stor hänsyn. Cykellederna är för det mesta helt plana eftersom de går utmed floden. En och annan backe finns givetvis, men i allmänhet kan sägas att lederna är perfekta även för ovana cyklister och barnfamiljer.

För den som tycker om att upptäcka saker till fots kan man självklart följa i cykelturisternas fotspår, men det finns också härliga vandringsleder på Mosels sluttningar. Det gäller bara att ha starka ben. Inte sällan är lutningen över 30 grader!

Vin och vintillverkning

I Moseldalen görs den mest fruktiga och friska Riesling som finns att få tag på. De många soltimmarna och den rika jordmånen gör att druvorna blir stora och söta, vilket ger ett perfekt vin. Många av vingårdarna, som är spektakulärt belägna på de stundtals mycket branta sluttningarna, är öppna för besök. Du kan läsa mer om vin i Moseldalen då regionen är känd för sina många vingårdar och vin.

Hotell i Moseldalen

Framöver kommer vi också recensera några av de hotell och möjligheter till boende som finns i Moseldalen, läs mer om rekommenderade hotell i Moseldalen här.

Många sagoslott att besöka

Ingen plats på jorden har så många slott och herrgårdar som Moseldalen. Många av slotten ligger längst upp på sluttningarna med en makalös utsikt över omgivningarna. Några av de mest berömda slotten är Ehrenburg, Ehrenbreitstein och Niederburg. De båda städerna vid Moseldalens start respektive slut, Trier respektive Koblenz, bjuder också på många slott och andra fascinerande byggnader. Vi berättar mer om turistmål och slott i Moseldalen här.

Besöksmål i Moseldalen

Visserligen åker de flesta till Moseldalen i Tyskland på grund av vinodlingarna och de berömda vinerna, men det finns också andra saker att uppleva i dalen. Om du har starka ben och tycker om att ta dig fram på egen hand kan en cykelsemester i Moseldalen varmt rekommenderas. På det viset tar du dig för egen maskin runt till de olika turistmålen och bestämmer resan i egen takt. Det vackra landskapet med den slingrande floden Mosel som röd tråd, är till för att vistas i.

Turistmål med historia

I Moseldalen finns mycket gammal historia fortfarande bevarad. Staden Cochem är känd för sina medeltida byggnader, medan Trier kan uppvisa anor ända från romartiden. Cochem speciellt är regionens absolut populäraste turistmål, mycket på grund av slottet Reichsburg, som funnits där sedan 1100. Fransmännen brände under 1600-talet ner slottet, men det byggdes upp igen under 1800-talet. Om du tar dig upp till slottet kan du skåda ut över magnifika Moselfloden, samt ta del av en rundtur tillsammans med guide.

Vill du känna riddartidens vingslag bör du i sin tur bege dig till Moselkern, där ett annat fantastiskt slott, Burg Eltz, ligger. Slottet är en av de få borgar som lyckades undkomma den nämnda fransmännens härjande. De höga murarna och den mäkta landgången är sannerligen imponerande! Sedan 1100-talet har Burg Eltz ägts av samma släkte, att likna med vårt svenska Drottningholm. Dagens generation är den 33 i ordningen. Slottet är dock inte helt stängt för turister, det är fritt att strosa runt i både stora delar av slottsparken, men också besöka själva borgen.

Vin i Moseldalen

Det går dock inte att undkomma att de flesta turister som reser till Moseldalen sätter vinet i första hand. Konstigt vore nästan annat. Vingårdar, vinodlingar, restauranger och vinkällare finns i överflöd i den lilla dalen. Var du än kommer finns fantastiska möjligheter till att både dricka och äta gott. Vinrankorna klänger överallt på sluttningarna i miljontals. Om du tar dig till Kues i Moseldalen kan du få avnjuta hela 130 olika typer av viner producerade i Mosel. Priset för besöket i vinoteket är bara 200 kronor, vilket måste anses som mycket lågt. Läs mer om vin i Moseldalen.

Natursköna Moseldalen i Tyskland hör till ett av de mer kända vindistrikten i landet, men också i världen i stort. Namnet kommer från floden Mosel, drygt 50 mil lång. Moseldalen ligger längs 14 av dessa mil, mellan Cochem och Trier. Längs de branta sluttningarna klänger små byar och vinodlingar i mängder.

De berömda Moseldruvorna

Riesling-druvan, som odlas på närmare 60 procent av regionens yta, är vida känd för att hålla högsta kvalité. Druvan kan dock inte planteras över hela dalen, då den är känslig för kallare klimat. Den näst populäraste vindruvan i Moseldalen är Müller-Thurgau, som täcker cirka 15 procent av dalens vinodlingar. Denna vindruva är lättare att odla, då den är mer tålig.

De viner som kommer från övre Mosel har en låg alkoholhalt på bara 6-9 procent. Smaken är intensivt fruktig och har en hög syra. Vinet som kommer från mellersta Moseldalen är å sin sida ansedda att vara de mest kompletta exemplen på tyska viner. Vissa av dessa viner går att lagra i mellan 50 till 100 år. Överlag har ett karaktäristiskt vin från Moseldalen hög syra och klart definierade smaker. Du känner igen en vinflaska producerad här genom dess höga gröna flaska.

Turistsäsongen i Moseldalen

För vinälskaren är Moseldalen ett utmärkt alternativ för en vistelse. Själva högsäsongen i Moseldalen infinner sig i juli/augusti, men många turister åker dit redan vid påsk. Men Moseldalen är också resten av året ett charmigt ställe att besöka, vare sig du är där för vinets skulle eller bara för naturen och vattnet.

Bernkastel Kues – vinturism

Huvudorten i Moseldalen är Bernkastel Kues. Här bor cirka 7 000 invånare. Är du inte bara intresserad av vin, utan också historia och gamla byggnader är detta staden för dig. Här finns nämligen pittoreska hus bevarade från 1500 och 1600. Men, de flesta kommer ändå hit på grund av vinet. Härifrån går turistbussar som tar dig till Der Vinothek, för den ringa summan av €9. I detta vinotek kan du provsmaka dig fram mellan över 30 olika vinsorter, alla lokalt producerade.

Traben-Trarbach – vinhandelns centrum

Bara en kulle bort, fortfarande i Moseldalen, ligger den stad som var själva centrat för vinhandel i Europa under 1800-talets slut, nämligen Traben-Trarbach. Bara Bourdaux i Frankrike var större. Tack vare detta formligen kryllar staden av vinkällare och restauranger där du kan avnjuta de populära Moselvinerna. Byggnaderna i staden är arkitektritade och därför väl sevärda.

Övriga upplevelser i Moseldalen

Då landskapet i Moseldalen är så vackert och stillsamt känns stressen långt borta. Det är ingen nödvändighet att boka in en massa olika turistattraktioner, utan snarare lättare att ta allt som det kommer. Betrakta flodbåtarna när de tar sig fram på floden eller strosa runt i naturen duger gott och väl. Förr eller senare dyker du på något värt att uppleva.

Reseguide till Trier

Trier Porta NigraTrier är den äldsta staden inte bara i Moseldalen utan i hela Tyskland. Trier har nämligen existerat i över 2000 år. Det var faktiskt romarna, med kejsar Augustus i spetsen, som lät uppföra staden. Året då Trier fick sina stadsprivilegier enligt de romerska statuterna var år 16 f.Kr. Trier var därefter länge den mest nordliga utposten i Romarriket.

Sevärdheter i Trier

På grund av Triers långa historia finns det mängder av fascinerande sevärdheter att beskåda i staden. Trier utsattes för otaliga bombanfall under andra världskriget, men som av en lycklig slump fick många av de antika och medeltida sevärdheterna stå kvar. En av stadens mest berömda byggnadsverk är Svarta porten (Porta Nigra) som byggdes redan på 100-talet e.Kr. Denna byggnad står i princip intakt mitt på det stora torget i Trier och är väl värd ett besök.

Trier har även en mängd vackra monument och byggnader från frankernas rike och det Tysk-Romerska riket. Tillsammans utgör stadens mest imponerande sevärdheter ett världsarv. Förutom Porta Nigra ingår åtta andra byggnadsverk i världsarvet.

Att göra i Trier

Med sina ungefär 100 000 invånare är Trier en ganska liten stad med tyska mått mätt, men en medelstor stad för oss svenskar. Staden bjuder på många nöjen med fokus på god mat och gott vin. Ett antal museer med samlingar från stadens tvåtusenåriga historia finns att besöka för den vetgirige.

Floden Mosel rinner rakt igenom Trier på sin vindlande väg norrut. På båda sidor om floden ligger böljande kullar som är helt optimala för vintillverkning. På kullarna ligger imponerande slott på varierande avstånd. Många av slotten, som har former som påminner om Disneys sagoslott, är öppna för besökare åtminstone under sommarmånaderna. Många slott tillverkar även sina egna vita viner med en lätt, fruktig och blommig karaktär. Moseldalen är perfekt för både vandrings- och cykelsemestrar.

Reseguide till Munchen

München är mer än bara Oktoberfest. Visst, staden är världsberömd för sin ölfestival som pågår under två veckor, men huvudstaden i Bayern har så mycket mer att bjuda på, året om.

München ligger precis norr om de bayerska alperna, vid floden Isar. Staden grundades för cirka 900 år sedan och de historiska vingslagen är fortfarande mycket påtagliga. Samtidigt är München en modern stad, med moderna monument som Allianz Arena och BMW Welt.

Sevärdheter i München

Gammalt och nytt samsas i en skön blandning i München. Tre av de mer moderna sevärdheterna har alla med biltillverkaren BMW att göra. Det handlar om BMW:s huvudkontor, med sin cylinderform, det angränsande museet samt spektakulära BMW Welt. BMW Welt är ett måste för den som älskar bilar.

Bland lite mer traditionella sevärdheter kan räknas Frauenkirke, Nymphenburg slott och Marienplatz. Frauenkirke är en gigantisk kyrka i gotisk stil som bland annat är hem för mängder av mystiska kryptor. Nymphenburg slott är ett barockslott som räknas som ett av de finaste i Europa. Slottet är en imponerande syn och givetvis erbjuds guidade turer varje dag. Marienplatz är Münchens centrala torg med den ena mer storslagna byggnaden efter den andra. Marienplatz är ett självklart nav i staden.

Nöjen i München

München är en miljonstad som erbjuder alla tänkbara nöjen för alla smaker. Att hitta en bra restaurang är ingen konst och du behöver absolut inte nöja dig med traditionell bayersk husmanskost. Det finns mängder av restauranger med en internationell meny att välja mellan. Utelivet är varierat och framför allt mycket omfattande. München kanske inte kan mäta sig med nöjesmetropolen Berlin när det gäller antalet nöjesställen per capita, men staden ligger inte långt efter.

Flyg till München

Det är flera flygbolag, både traditionella och lågprisbolag, som flyger direkt till München från Sverige. Flygplatsen Flughafen München Franz Josef Strauss ligger cirka tre mil norr om centrum.

Husbilsresa i Moseldalen

Moseldalen i Tyskland är en riktig pärla. Utmed floden Mosel, som är en av de viktigare bifloderna till Rhen, slingrar sig vägarna mellan den ena pittoreska byn efter den andra. Uppe på bergstopparna kan du skåda imponerande slott och i varje by kan du njuta av det lokala Moselvinet. Moseldalen är ett av de viktigaste odlingsområdena i Tyskland. Vinerna är nästan alltid vita och de är i princip alltid gjorda på druvsorten Riesling.

Moseldalen är ett populärt turistmål både för tyskarna själva och för turister från andra länder som vill uppleva bland det vackraste Tyskland har att bjuda på. Ett sätt att upptäcka Moseldalen är genom en husbilsresa. Med en husbil är du fri att utforska omgivningarna i den takt du vill. Med en karta (och kanske en GPS) kan du hitta fram till dalens alla sevärdheter och stanna till för natten på någon av de många campingplatser som finns. Om du inte har någon husbil kan du antingen hyra eller varför inte köpa en ny husbil hos K. Öhman i Västerås.

Campingplatser

Det är inte bara i Sverige som det finns campingplatser utmed populära turistvägar. Moseldalen är ett område där du har många alternativ om du reser med husbil. Precis som i Sverige är campingplatserna av olika standard och storlek. En del består av både campingplatser, ställplatser för husbilar och stugor för uthyrning. Generellt sett är standarden på de större campingplatserna mycket god. Det kommer många turister till Moseldalen varje år och det finns inte plats för aktörer som håller en undermålig standard.

Campingplatserna ligger utspridda utmed vägarna som löper vid floden Mosel genom floddalen. Av naturliga skäl ligger de flesta dock omkring de större städerna i området. Ett bra tips är att undersöka utbudet av campingplatser vid de större städerna Trier, Koblenz och Saarburg. I dessa städer är nämligen utbudet som störst. Det finns också flera campingplatser för husbilar vid gränsen till Luxemburg och en bit in i det lilla furstendömet.

Resor till Berlin

Berlin är ett av de hetaste turistmålen i Europa. Under 2000-talet har staden verkligen levt upp och är nu ett givet mål för en weekend-resa, för såväl ung som gammal. Berlin har nämligen mycket att bjuda på. Den historieintresserade behöver inte gå många meter mellan historiskt intressanta byggnader och monument. Från paradgatan Unter den Linden, med Brandenburger Tor i bakgrunden, har man ett bra utgångsläge för att besöka många sevärdheter. Berliner Dom, kyrkoruinen Gedächtniskirche och det enorma köpcentret KaDeWe är alla värda ett besök.

Vill man bara slappna av är en båttur på floden Spree eller en fika på något av de trendiga caféerna på Prenzlauer Berg utmärkta val. Det är också på Prenzlauer Berg man hittar den godaste och mest prisvärda maten. Är man ute efter lite trendigare matställen är det dock torget Hackescher Markt man ska bege sig till.

Hur gör man då för att boka resor till Berlin? De flesta större resebolag anordnar reguljära weekend-resor till Berlin från ett antal flygplatser i Sverige. Man behöver alltså inte ta sig till Arlanda för att flyga på en weekend-resa till Berlin. Även flera av de så kallade lågprisbolagen flyger reguljärt till Berlin, då från lite mindre flygplatser. Med lågprisbolagen har man något större flexibilitet när det handlar om att anpassa längden på semestern. Dessutom är lågprisbolagen ofta mycket billigare än de traditionella bolagen. Flyger man med ett lågprisbolag ska man dock vara medveten om att flyget oftast landar på Schönefeld, en flygplats belägen en bit utanför stadskärnan.

Ett annat sätt att resa till Berlin är via nattåg från Malmö. Resan mellan Malmö och Berlin tar bara cirka nio timmar. Nattåget är det perfekta valet för den resenär som är flygrädd eller bara vill använda restiden för att vila upp sig inför sin semester. Givetvis kan man också boka anslutningståg från Stockholm och Göteborg.

Hotell i Berlin – 3 klassiska hotell

Berlin är ett av de hetaste turistmålen i Europa för tillfället. Kriget är ett minne blott. I dag samlas kultur och nöje i fashionabla stadsdelar med det klassiskt berlinska sättet att leva. Berlin är en upplevelse, oavsett om man tar en flodbåt genom staden, besöker trendiga Prenzlauer Berg eller bara strosar omkring på shoppinggatorna. Historiens vingslag märks överallt. Vill man ha en klassisk hotellvistelse, under vilken vistelsen blir en del av upplevelsen av staden, ska man definitivt ta in på något av de många anrika hotell som kantar gatorna i centrala Berlin. Här är tre klassiska hotell i Berlin.

Regent Berlin

Detta femstjärniga hotell bjuder på en i det närmaste oöverträffad lyx samtidigt som en hotellvistelse inte behöver bränna stora hål i plånboken. Regent Berlin ligger mitt i Berlin, på gångavstånd till bland annat Pergamentmuseet, Brandenburg-porten och Checkpoint Charlie Museum. Med ett spa, en restaurang, café och bar kan dock själva hotellvistelsen bli en upplevelse i sig. All tänkbar lyx går att köpa till. Inredningen är klassisk, med kristallkronor, marmorgolv och stora öppna spisar.

Till bokningen<<

Rocco Forte Hotel de Rome

I en storslagen byggnad i klassisk tysk-romersk stil, i centrala Berlin, ligger Rocco Forte Hotel de Rome inhyst. Hotellet är femstjärnigt och det förstår man snart när man kliver innanför hotellets portar. De gemensamma ytorna i lobbyn, spaavdelningen och restaurangen är inredda i klassisk stil, med exklusiva material och stora pelare. Restaurangen är faktiskt en riktig sevärdhet. Den är inredd i romersk stil med mosaikgolv, rikt utsmyckade väggar som kantas av pelare och en takhöjd som är enorm. De enskilda rummen är mer modernt inredda och har alla tänkbara bekvämligheter.

Till bokningen<<

Hotel Adlon Kempinski

Ett lyxhotell med superservice – så brukar Hotel Adlon Kempinski klassificeras. Denna pärla bland Berlins mångfald av hotell ligger relativt centralt, på gångavstånd från bland annat Riksdagen och Brandenburg-porten. Som hotellgäst får man kostnadsfritt utnyttja hotellets spa, gym och inomhuspool. Hotellrummen finns i olika stilar, så har man några speciella önskemål på design, så ska man definitivt se om det finns något rum som faller extra väl i smaken.

Till bokningen<<

Res till Berlin under en längre tid

Berlin är en riktig storstad och för de flesta som kommer hit räcker det inte med en weekend, eller ens en vecka för att börja upptäcka vad staden har ett erbjuda. Här känner man genast av den ständigt påtagliga närheten till historiska byggnader och monument, för att inte tala om spåren av efterkrigstidens Berlin. Vandra runt i staden och du är garanterad att någon gång korsa den dubbla rad av gatstenar som numer märker ut var Berlin-muren en gång stod. På Mühlenstraße i stadsdelen Friedrichshain-Kreuzberg står 1.3 km av muren kvar som ett monument över fred. East Side Gallery kallas denna del av muren eftersom den består av 105 målningar av konstnärer som utfördes 1990, året efter att muren föll. Idag utgör East Side Gallery inte bara den längsta bevarade delen av Berlin-muren utan också världens längsta och äldsta konstgalleri.

East Side Gallery Berlin

Konst och gatukonst är en av Berlins kännetecken och vare sig du gillar graffiti eller klassiska målningar finns här mycket att se och upptäcka. Tycker man om att shoppa finns i de olika stadsdelarna dels märkeskläder och varuhus men också väldigt mycket vintage och andrahandsaffärer. På vår och sommar öppnar staden upp sig och man finner kaféer och barer överallt, för att inte tala om de kända sandstränderna som etableras runt om i
staden, där man med fördel kan njuta av en kall öl. Stadens parker, speciellt den stora Tiergarten i centrum, vackra Treptower park och den mindra innerstadsparken Görlitzer Park lockar till picknick och bollspel under lata sommardagar.

Görlitzer Park Berlin

Berlin är populärt som studieort med två stora universitet. Att plugga utomlands här är kostnadsfritt men för den som inte redan talar flytande tyska kan det vara en bra idé att ta en språkkurs innan man ansöker till högre studier. Berlin lockar årligen tusentals språkstuderande med ett stort antal språkkurser för alla åldrar och nivåer. En språkkurs är ett perfekt sätt att både uppleva mer av staden samt utveckla sina tyska kunskaper. De
kurser som erbjuds i Berlin är från 16 år och uppåt, utan övre åldersgräns. Längden på kursen bestämmer man på egen hand, från 1 vecka upp emot ett år i längd. Eftersom kurserna ofta har ett fokus på det tyska språket så som det används i den lokala kulturen lär man sig inte bara om grammatik och vokabulär, utan också om den tyska historien och kulturen.

Med språkresor i Berlin välkomnas såväl resenärer som vill ha en annorlunda och aktiv semesterresa, till språkstuderande som vill studera utomlands under en tid. Det studerar och arbetar ett stort antal svenskar i Berlin idag, många är yngre och nyinflyttade men här finns också ett etablerat svenskt umgänge. Vid de nordiska ambassaderna i Berlin serveras svensk mat och man kan se utställningar av svenska konstnärer, bland mycket annat. Berlins närhet till Sverige gör det till en lockande bostadsort i stil med London, men erbjuder också en mycket lugnare atmosfär och billigare boende än Storbritanniens populära huvudstad.