CategoryNorge

Reseguide till Kristiansand

kristiansandKristiansand är huvudort i regionen Telemark i Norge och ligger nästan längst söderut på den norska halvön. Till skillnad från många andra städer i södra Norge är Kristiansand en ganska ny stad. Det var den danske kungen Kristian IV som grundade staden så sent som år 1641.

Kristiansand är framför allt en sommarstad. Varje år reser tusentals norrmän till staden för att njuta av sol och bad och andra nöjen. I staden finns bland annat en mycket berömd djurpark. Varje sommar arrangeras också en mängd festivaler som många tusen besökare.

Kristiansands djurpark

Kristiansands djurpark (Kristiansand Dyrepark) är en av de mest populära turistattraktionerna i Norge. Varje år kommer närmare 700 000 besökare till Kristiansand för att se de över 100 olika djurarterna på nära håll. Djurparken grundades 1964 i mycket liten skala, men sedan dess har parken utökats undan för undan. Idag finns flera avdelningar i parken, som numera kan räknas lika mycket som en nöjespark som en djurpark. Den norske barnboksfiguren Kapten Sabeltand har fått en egen värld. Man har också byggt upp en värld kring den populära berättelsen Folk och rövare i Kamomilla stad.

Om man tröttnar på att se djur från världens alla hörn och strosa omkring i parkens fantasivärldar kan man alltid ta bilen till Sørlandssenteret, som är ett av de största köpcentrumen i Norden. Här finns en bra bit över 100 butiker att shoppa i.

Friluftsområden, museum och festivaler

Kristiansandsborna själva tycker om att röra sig i skog och mark. Av den anledningen finns mängder av friluftsområden omkring stadskärnan. Odderøya är en halvö som är mycket populär för vandringar. Ön ligger precis utanför stadens centrum.

För den som tycker om att besöka intressanta museum är Sørlandets Kunstmuseum ett bra val. Här samlas permanenta utställningar inom klassisk konst med tillfälliga utställningar inom modern konst.

Året om arrangeras festivaler i Kristiansand. Staden kan utan större hinder utses till Nordens festivalstad nummer ett. Under sommaren arrangeras bland annat Bragdøya Blues Festival, Protestfestival, Kulturnatta och Southern Discomfort. I oktober arrangeras festivalen Dark Season.

Hitra guide

Hitra i Norge – fisket lockar både med turism och jobb
Tittar man på en karta över Norge och letar efter ön Hitra kan det vara svårt att ens hitta denna plats. Hitra är nämligen ingen särskilt stor ö och den ligger långt norrut. Det betyder dock inte att Hitra inte har något att erbjuda. Här är nämligen fiskeindustrin som mest intensiv och det betyder att ön lockar många människor som är intresserade av arbete och dessutom många som vill uppleva öns säregna och varierade natur.

Hitra är Norges sjunde största ö, belägen vid utloppet av Trondheimsfjorden utanför Trondheim. Det finns ganska goda vägförbindelser mellan fastlandet och ön, men man får räkna med att det tar sin tid att ta sig till ön med bil. Från Trondheim är det till exempel 16 mil. Man tar sig till Hitra genom en tunnel som går under havet, att åka båt till Hitra behövs inte om man inte vill förstås. Hitra består av flera öar.

Jobba på Hitra

På Hitra är laxindustrin stor och det finns goda möjligter att få jobb. Att som svensk jobba inom fiskeindustrin kan vara ett sätt, under en begränsad period, att jobba ihop en större summa pengar. Det är inte ovanligt att yngre svenskar tar sådana jobb för att ha råd att tex resa.

Fiskeindustrin

Hitra är centrum för fiskeindustrin i ett mycket stort område. Fisket är traditionellt sett mycket gott i havet utanför ön och några av fiskelägena på ön, såsom till exempel Hestnes, har varit välkända valstationer genom århundraden. Idag är Hitra huvudort för två av Norges största bolag inom fiske och varje säsong behövs mängder av arbetskraft för att hantera de enorma mängder fisk som fångas. Kommunen Hitra och grannkommunen Fröya står faktiskt för 20 procent av all den lax som fångas i Norge varje år. På ön Hitra finns också världens största krabbfabrik.

Natur och Turism

Hitra har mycket att erbjuda turister. Framför allt är det den omväxlande naturen som lockar. Vissa turister kommer till ön för att fiska på egen hand i någon av de över 7000 små tjärnarna och sjöarna eller i någon av laxälvarna. Andra besöker Hitra för att ta del av ett lugn som är svårt att finna någon annanstans. Vid kusten mot havet är naturen vindpinad och växtligheten består främst av hedar täckta med ljung. Längre in mot centrum av ön finns stora tallskogar med många unika fågelarter.

Fiske på Hitra

Hitra är känt för sitt havsfiske som bjuder på fisk som tex torsk, sej och hälleflundra. Fisketurismen är stor med tex många tyskar som varje år åker dit.