CategoryEngland

London reseguide

Många känner London enbart som Englands huvudstad. London har däremot väldigt mycket att ge och är ett självklart resmål för alla som inte ännu har upplevt staden. Faktum är att London inte bara är Englands huvudstad utan hela Storbritanniens huvudstad. Stadens namn är egentligen bara en förkortning på namnet staden hade från början, nämligen ”Londinium”. När det kommer till antalet invånare har London ungefär 7 miljoner. Räknar man med hela London plus kringliggande förorter kommer man upp i 13 miljoner. Jämför detta med hela Sverige som har lite drygt 9 miljoner så får du en överblick över storleken.
London skyline

London är så stort att det har delats upp i hela 32 stadsdelar för att kunna administreras på ett bra sätt. Även om alla stadsdelar samarbetar finns det en ganska hög grad av självstyre, speciellt i de 12 innersta områdena som utgör Londons stadskärna.

Här hittar du hotell i London >>

Londons valuta

I London betalar du med valutan brittiska pund, en valuta som är starkare än både dollar och kronor. Det är inte bara valutan som är stark, det är hela deras ekonomi som är väldigt starkt uppbyggd. London har länge ansetts som lite av en business-stad och det finns en väldigt logisk förklaring till det. Om du tittar på de 100 största företagen i hela Storbritannien kommer du att se att över hälften av dem ligger i London. Ifall du breddar blicken ytterligare och tittar på de 500 största företagen i hela Europa så har mer än 20 % av dessa huvudkontor eller är helt baserade i London.

London som turistmål

Det är många som mer eller mindre drömmer om att åka till London och uppleva denna stadens stora glans. En självklarhet för alla som kommer till London är att gå längst gatorna och äta fish ‘n’ chips. Det är en klassisk engelsk rätt som består av panerad fisk och pommes frites som serveras i ett ihoprullat tidningspapper. Rätten äts ungefär på samma sätt som vi äter vår korv med bröd. Det är inte svårt att hitta ett ställe att äta fish ‘n’ chips på i London. Utöver att alla restauranger serverar det finns det otaliga gatustånd som erbjuder rätten.

Big Ben

Lite norr om parlamentshuset hittar man en stort torn. Tornet är också en slagklocka och kallas för Big Ben. Om man ska vara petig så heter inte klockan Big Ben utan ”Great Bell of Westminster”. Detta är däremot ett namn som väldigt få som inte bor i London känner till.

Det finns mycket myter kring Big Ben, bland annat att den egentligen skulle döpts för att hedra drottning Victoria. Det man då talar om är dock ett tidigare exemplar av klockan som gick sönder vid montering. Metallen som användes till den klockan återanvändes till den nuvarande Big Ben som stått stabilt sedan dess.

Uppleva London

Ifall man är ute efter en trevlig stadsmiljö att åka till är London helt rätt val. Du kan gå runt och titta på otroligt många sevärdheter, du kommer aldrig få slut på turistmål att besöka hur länge du än väljer att stanna i staden. Upplev den vackra staden och dess hemligheter!

Det finns ett antal nöjesmetropoler i världen, men få är lika internationellt kända och lika välbesökta som Storbritanniens huvudstad London. London ligger oss svenskar nära om hjärtat, inte minst kanske för att det är så nära och för att kommunikationerna med flyg har varit så utmärkta under många år. Kanske har du besökt London både en och två gånger? Eller är London otrampad mark för dig? Oavsett så finner du här några bra turist- och restips.

Åk på en sightseeingtur i London

På en semester i London ska man självklart upptäcka så mycket som möjligt till fots. Om du inte har så mycket tid över, eller hellre transporterar dig snabbt mellan sevärdheterna för att få mer tid över till exempelvis shopping, kan du emellertid med fördel hoppa på en sightseeingbuss. Det finns många sightseeingturer att välja mellan, från sådana som passerar alla kända minnesmärken och historiska platser till sådana som inkluderar besök på populära attraktioner, såsom Madame Tussaud’s och London Eye.

Se en match i Premier League

London huserar en handfull av de största och mest kända lagen inom engelsk fotboll och om du reser till London mellan augusti och början av maj kan du räkna med att det finns åtminstone en match att se live på någon av Londons anrika arenor. Ett tips är att boka biljett redan innan du sätter dig på planet till London. Det kan vara svårt att få tag på biljetter i luckorna på arenorna.

Besök en teaterföreställning på Globe Theatre

Det var på The Globe som Shakespeare under början av 1600-talet satte upp sina numera världsberömda dramer och pjäser. År 1997 uppfördes en kopia av den gamla teatern på samma plats som den gamla och här kan du under de flesta av årets månader se skickliga skådespelare spela några av Shakespeares mest klassiska verk. Dessutom finns guidade turer på teatern, turer som ger en inblick i forna tiders teaterliv.

Londonweekend med låg budget

London räknas som en av de dyraste städerna i världen. Med den starka svenska kronan drabbas vi dock inte lika hårt som turister från andra länder. Följ några konkreta tips här, även på en lite mindre budget har du alla möjligheter att få en riktigt trevlig Londonweekend.

Flyg och boende

Det finns flera lågprisbolag som flyger reguljärt till London. Ett exempel är Ryanair. Det går ganska enkelt att hitta en flygbiljett tur och retur för bara några hundralappar, men det är viktigt att du räknar med eventuella skatter och avgifter i totalpriset. För att hitta den billigaste möjliga flygbiljetten kan du även behöva välja en annan avresedag än fredag och en annan hemresedag än söndag.

För billigast möjliga boende är det vandrarhem som gäller. Du kan hitta vandrarhem som erbjuder en bädd för natten för så lite som tio pund. Vandrarhemmen håller inte alltid högsta klass och du blir ofta inkvarterad i större sovsalar, men förmodligen kommer du bara vara på vandrarhemmet för att sova, så det kanske inte spelar så stor roll? En hotellnatt för två personer kostar sällan under 100 pund.

Nöjen och shopping

London är en nöjesmetropol av bästa snitt. Det finns inga begränsningar för vad du kan hitta på. Många museer har gratis inträde (till exempel konstmuseet Tate Modern och National Gallery). Sedan finns självklart en mängd sevärdheter var du än vänder blicken. Teatern The Royal Court är ett måste för dig som vill uppleva äkta engelsk teater. En ståplatsbiljett kostar bara 10 pence!

De många marknaderna är utmärkta besöksmål för dig som vill kombinera nöje med shopping. Camden Market och Portobello Road Market är två klassiska marknader du inte får missa.

Mat och dryck

Förr om åren var det relativt billigt att äta gott i London. På senare år har priserna gått upp kraftigt. Det finns dock flera kedjor som erbjuder högklassig mat till budgetpris. Prova till exempel The Masala Zone, Leon och Nandos. Även priset på en pint har gått på på sistone, men du behöver sällan betala mer än 3 pund för ett glas öl.

Transporter

Tunnelbanan är det bästa valet för snabba och billiga transporter runt om i London. För ett Travelcard för en dag får du lägga ut mellan 8,40–15,80 pund, beroende på hur många zoner du behöver. Håller du dig enbart i innerstan räcker det med den billigaste varianten.

Londontips

Här tipsar vi om länkar av intresse för resenärer till London samt en del andra reseguider och andra relevanta länkar för den engagerade turisten. Har du några förslag på länkar som saknas? Tipsa oss gärna.

London

British Museum
Madame Tussauds
National Gallery
National History Museum
Royal Museums Greenwich
Tate Modern
Westminster Abbey

Andra brittiska resmål

Brighton

Brighton reseguide

Reseguiden till staden Brighton på Englands sydkust. Kustläget och närheten till kontinenten har gjort platsen till en av Englands viktigaste turistorter. En befolkning jämförbar med Linköping i storlek möter varje år åtta miljoner turister. Vi tyckte därför det var hög tid att det gjordes en svensk guide och vi presenterar på denna sida information om allt Brighton har att erbjuda besökaren.

Traditionellt sett så är det mycket populärt att resa till Brighton för svenska ungdomar som vill lära sig engelska. Språkreseföretagen har haft Brighton som en stående destination i flera decennier. Denna stad som ligger utsträckt som på ett pärlband på den engelska sydkusten, bjuder dock på nöjen och aktiviteter för besökare i alla åldrar. Staden är en av de mest populära turistorterna söder om London, med flera miljoner turister varje år.

Resor till Brighton

Att resa till Brighton

Brighton ligger endast en timme med tåg från Englands huvudstad London och det går därför lätt att flyga till London och därefter ta sig till kusten. Till höger hittar du en del av de svenska resebokare som erbjuder resor till London. Det går på grund av närheten givetvis bra att bo i London och göra dagsturer till Brighton eller det omvända.

London till Brighton

London ligger som sagt var relativt nära Brighton och det går att ta sig med tåg mellan städerna för omkring 20 brittiska pund enkel resa (ca 250 kr enligt dagens växelkurs). Närmare information om tågtider och priser hittar man hos National Rail.

Språkresor

Det är även en hel del svenskar som reser till Brighton varje år för att lära sig det engelska språket bättre samtidigt som de njuter av kustlivet och nöjeslivet som staden har att erbjuda. Mer information om språkkurser kan du hitta hos exempelvis Språkpunkten (se länken nedan). Språkresorna kostar ca 1000-2000 kronor i veckan beroende på intensitet. Läs om språkresor till Brighton.

Sevärdheter i Brighton

Det finns en plats i Brighton som är mer känd än alla andra och det är Brighton Pier. De flesta turistorter på den engelska sydkusten har en nöjespir som går långt ut i vattnet, men Brighton Pier är den absolut mest välkända. Den figurerar till exempel i mängder av filmer. Piren byggdes 1899 och är idag stadens största sevärdhet. Här ligger en rad restauranger, pubar och barer och längst ut mot havet ligger faktiskt även ett mindre nöjesfält.

Royal Pavilion är en annan av stadens sevärdheter. Detta märkliga palats, uppfört i början av 1800-talet i en indogotisk stil med en typisk orientalisk interiör, byggdes som ett semesterresidens för prins Georg (sedermera kung Georg IV). Idag är palatset ett museum som lockar mer än 400 000 besökare varje år.

Mer om sevärdheter i Brighton här.

Brightons stränder och bad

Brightons strand
Brighton Beach

Strandlivet och kusten är kanske det som lockar de flesta turisterna som kommer till Brighton och det finns allt från barer och restauranger till nattklubbar och nöjesparker längs med vattnet. Brightons strand har ett område tillägnat nudister för de som så önskar.

Uteliv och musik

Brighton har ett livligt kvälls- och nattklimat att erbjuda. Det finns mer än 400 pubar och ett stort antal nattklubbar i staden. Brighton är dessutom känt som ett centrum för populärmusik och en del av de internationellt kända artister som kommer härifrån är The Levellers, Fatboy Slim, The Kooks och The Go! Team. Den musikintresserade kan avnjuta liveframträdanden varje kväll på ställen som Brighton Centre och Brighton Dome.

Festivaler i Brighton

Musikstaden Brighton är givetvis också värdstad för flera festivaler. I maj varje år hålls Brighton Festival – Englands största konstfestival – med uppträdanden och utställningar över hela staden. Under tre dagar i maj går även The Great Escape av stapeln med liveframträdanden av olika band på olika platser. Älskaren av modern klassisk musik kan i juni glädjas åt Soundwaves Festival.

Muséer och byggnader i Brighton

Royal Pavilion
Royal Pavilion
St. Nicholas Church
St. Nicholas Church

Det finns flera muséer att besöka i Brighton, bland dessa bör nämnas Brighton Museum and Art Gallery (konstmuseum), Booth Museum of Natural History (naturhistoriskt museum), Brighton Fishing Museum (fiskemuseum) och Brighton Toy and Model Museum (leksaksmuseum).Bland sevärda byggnader kan nämnas The Royal Pavilion som är ett före detta kungligt palats byggt under tidigt 1700-tal och är anmärkningsvärt för dess indiska arkitektur och orientaliska inredning. Den äldsta byggnaden i hela Brighton är St. Nicholas Church, en kyrka från 1000-talet.

Sussex Museums Group

Gay Pride Brighton

Brighton brukar kallas för Storbritanniens gay-huvudstad i likhet med San Francisco i USA och Köln i Tyskland. Det finns ett antal butiker, barer, nattklubbar och organisationer inriktade mot gay-människor. Varje Augusti hålls Gay Pride carnival vilken lockar tusentals.

Att göra i Brighton

Brighton var länge en mycket liten fiskehamn. Det var först under 1700-talets andra hälft som staden vaknade till liv. Det berodde mycket på att läkaren Richard Russel byggde ett hälsohem för de rika och berömda precis på stranden. Ryktet om havsvattnets och klimatets fördelar för hälsan spred sig snabbt och Brighton blev snart ett sommarparadis. Så är det fortfarande. Det mesta i nöjes- och aktivitetsväg kretsar kring havet och stränderna. Längs strandpromenaderna ligger restauranger och barer sida vid sida. Det sägs faktiskt att Brighton är den restaurangtätaste staden i hela England, bortsett från London. Vid stranden finns spaanläggningar och hälsoklubbar. Självklart finns även möjlighet att göra turer på havet för den som vill komma bort från det stundtals hektiska strandlivet.

I Brightons centrum ligger området The Lanes, som bjuder på utmärkt shopping i små och gemytliga butiker. Strax norr om The Lanes ligger ett större shoppingcenter, där många av de större kedjorna har sina butiker.

Brighton – en kuststad med anor

Brighton ligger på Englands sydkust och bildar en sammanhängande stad tillsammans med grannen Hove under namnet “Brighton and Hove”. I äldre tider känt som Brighthelmston och Bristelmestune så har trakten varit bebodd sedan 1000-talet och förmodligen ännu längre tillbaka. I juni 1514 brändes staden ned till grunden av franska styrkor under kriget mellan England och Frankrike. Under 1700-talet blev den gamla fiskebyn en kurort och efter det att järnvägen nådde Brighton 1841 började befolkningen växa snabbt. Idag bor omkring 150,000 människor i själva Brighton medan omkring 400,000 bor i det storstadsområde som sträcker sig längs kusten.

Ekonomi och industri

Som nämnts tidigare så är turismen mycket viktig för Brightons ekonomi. Det finns ett stort antal hotell, restauranger, butiker och nöjescenter i staden. Närheten till London har även gjort staden till ett viktigt affärscentrum, särskilt inom ny media och sedan 1990-talet har Brighton populärt kallats för “Silicon Beach”. Den största privata arbetsgivaren är American Express som har omkring 3,000 anställda i sin byggnad på Edward Street. Brighton and Hove är dessutom ett betydande utbildningscenter med två universitet, en medicinsk skola och ett större antal engelska språkskolor i Brighton dit ett antal svenskar söker sig varje år för att bättre på sina språkkunskaper på plats.

Engelska språkresor till Brighton

Studera engelska i Brighton

Det är lätt gjort att glömma bort studierna när man befinner sig i Brighton, fråga vem som helst av de tusentals studenter som bor i staden. Man villar bort sig från klassrummet och ut på upptäcktsfärd i denna spännande och gemytliga stad där det mesta ligger på gångavstånd och ibland bara runt hörnet. Det som gör Brighton så välkomnande och lätt att lära känna är de subtila uppdelningarna mellan olika stadsdelar. The Laines har gågator fulla med unika affärer och cafeér medan Western Road är highstreet, större affärer och mer tempo. George Street i Hove och Kemp Town i Brighton, bara 20 minuter med buss emellan, erbjuder fantastiska second-hand affärer, medan the Royal Pavilion med sin vackra trädgård skapar en liten oas mitt i stan. På sommaren blir stranden stadens gemensamma vardagsrum, på vintern är det pubar eller cafeér som gäller.

Staden Brighton

Staden känns ungdomlig och ibland är det svårt att träffa någon som bott här längre än ett par år. Men såklart finns här också infödda och för evigt inbitna Brighton-bor, kanske möter du dem i en av de många bokaffärerna, på lunch-konsert i Chapel Royal, eller på en vacker promenad utmed det fantastiska South Downs landskapet som omger staden.

Språkresor och kurser

Att komma till Brighton för att studera engelska kan, med alla dessa distraktioner, verka som en mindre bra idé. Men ser man till det stora antalet svenska och internationella språkstudenter som kommer hit varje år tyder det på motsatsen. Den långa traditionen och höga kvaliteten på engelska språkkurser engelska i Brighton gör detta till ett populärt språkresemål. Här blandas den traditionellt engelska kulturen, historiken och den vackra naturen med en internationell befolkning och den kreativitet som kommer med dessa ständigt nya influenser. Engelska är det gemensamma språket, både i klassrummet och utanför och du får hela tiden chansen träna dina språkkunskaper.

Språkresor i Brighton erbjuds från 13 år och uppåt, med speciellt utformade kurser för språklärare, Business English och för de över 50 år. Här ges även kurser som leder till Cambridge-certifikat eller som kan kombineras med företagspraktik i en mängd olika områden. För de yngre resenärerna finns ett gediget fritidsprogram med aktiviteter och utflykter och skolan ligger i en lugnare del av staden. Även för de äldre erbjuds organiserade aktiviteter så som traditionellt Cream Tea med scones, besök på något av de vackra residensen i staden eller en dagsutflykt till den historiska staden Lewes.

Sverige i Brighton

Även om Brighton har hundratals Bed and Breakfast ställen och än fler hotell, är en språkresa ett unikt tillfälle att bo hos en värdfamilj och ta del i de, med svenska ögon, obskyra engelska vardagslivet. Alternativt bor du med andra studenter i delade lägenheter eller i korridor.Kurser erbjuds från 2 veckor upp till ett år och undervisningen sker på nybörjarnivå upp till mycket avancerad engelska. Studerar du här under längre tid och skulle mot förmodan sakna det svenska finns in Brighton en skandinavisk pub som säljer Stockholms öl och köttbullar och ett kafé som säljer Marabou choklad och blåbärssoppa! I december kommer även Svenska Kyrkan i London ner och har luciatåg. Men, låt inte detta avskräcka dig, det är också lätt att undvika allt vad Sverige heter.

Aktiviteter i Brighton

Brighton har en unik atmosfär för sin relativt ringa storlek med en omtalat öppen sinnad och mångkulturell stadskärna. Här finns mat från hela världen med flera kända vegetariska restauranger, mängder konstgallerier, ett brett utbud av shopping och samtidigt lugnet vid havet. Under sommaren anordnas här flertalet festivaler, såsom Brighton Festival i Maj och Pride i Augusti. Med undervisning antingen på morgonen eller eftermiddagen finns det gott om tid att upptäcka staden i kombination med dina språkstudier.

Storbritanien resmål

Även om London utan tvekan är det mest populära resmålet i såväl England som hela Storbritannien så finns det mycket mer att se i landet för den lite mer engagerade resenären. Här tar vi kortfattat upp några av de viktigare städerna och platserna. Sidan uppdateras då och då så titta gärna tillbaka senare eller tipsa oss om platser som vi inte skrivit om och som du tycker förtjänar en plats här.

Brighton

Kuststaden Brighton i södra England är en av de populäraste bad- och partystäderna i hela England. Varje år kommer hit 8 miljoner turister vilket kan jämföras mot stadens befolkning på omkring 150 000 invånare. Majoriteten av dessa turister kommer dessutom hit endast under sommarmånaderna som är mycket intensiva för stadens turistindustri. Förutom turister så kommer också en hel del ungdomar hit på språkresor som även arrangeras från Sverige av flera olika företag.

Läs mer i reseguiden till Brighton

Liverpool

Liverpool är en av Englands och Storbritanniens största städer. Den är kanske inte så känd för historiska minnesmärken eller andra traditionella turistattraktioner men är ändå värd ett besök för den genuint engelska atmosfären som genomsyrar hela staden. Till Liverpool reser man kanske framför allt om man har ett stort fotbollsintresse men det finns även gott om engelska pubar och restauranger.

Edinburgh

Edinburgh ligger i Skottland och är en stad som absolut bör besökas om man är historieintresserad. Här finns ett imponerande kungligt palats, den välbevarade borgen Edinburgh Castle, en vacker botanisk trädgård och flera andra estetiskt tilltalande minnesmärken från många århundraden av den brittiska historien. Man bör även om möjligt ta sig uppför någon av kullarna i staden för att njuta av en storslagen utsikt. Var försiktig dock för det finns inte alltid något fallskydd. Ryan Air flyger direkt till Edinburgh och man kan ganska enkelt ta sig till grannstaden Glasgow med tåg eller buss.

Skottlands öar och kullar

Även om både Glasgow och Edinburgh är väl värda ett besök så är kanske Skottland mest förknippat med det gröna och kulliga landskapet. Att vandra genom landsbygden en vecka eller bo på vandrarhem och besöka småstäderna är en upplevelse man inte glömmer i första taget, Skottland är perfekt mål för bröllopsresan faktiskt. Det finns även flera välbevarade slott att besöka på vägen. En annan mycket speciell upplevelse är att besöka några av de karga öarna utanför norra Skottlands kust, till exempel Orkney- eller Shetlandsöarna. Hit kom de nordiska vikingarna under sina långa upptäcktsresor.

Westminster Abbey

Westminster Abbey är en kyrka i London. Kyrkan är gotisk vilket innebär att den är byggd med ganska smala spetsiga spiror och ett i övrigt ganska speciellt utseende. Kyrkan heter egentligen formellt The Collegiate Church of St Peter, Westminster. Eftersom kyrkan är såpass känd och stor är det ofta ett självklart resmål för alla turister som är i London. Och det är inget konstigt med det. Själva byggnaden är fantastiskt och bär på många intressanta historier.

Westminster Abbeys tillkomst

Hur kom då en såhär stor och vacker kyrka till? Det hela har vi att tacka Edvard Bekännaren. Han levde under tidig medeltid och lät år 1045 bygga kyrkan på begäran av påven. Han hade nämligen brutit sitt löfte att bli pilgrim. Att bygga denna fantastiska kyrka till benediktinermunkarna var ett sätt att kompensera situationen och få Guds förlåtelse. Två hundra år renoverades kyrkan och fick sin gotiska stil som den idag har.

Världsarvet Westminster Abbey

Kyrkan Westminster Abbey har blivit utsedd till världsarv. Den blev utsedd till världsarv av UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) 1987 och fick då lite högre status vad gäller sevärdheter.

Kunglig begravningsplats

Det som Westminster Abbey är mest känt för är alla kungar som gifter och låter sig begravas inne i kyrkan. Den första kungligheten att vigas i kyrkan var Henrik I av England år 1100 och den senaste var Prins William, hertig av Cambridge år 2011. Utöver alla dessa kungligheters giftemål vilar även de flesta kungars gravar här.

Vill man se en vacker byggnad där det vilar både historia och kungligheter är Westminster Abbey en kyrka som man garanterat bör besöka. Deras 31 meter i takhöjd är bara det en upplevelse värd besöket.

Royal Museums Greenwich

Namnet Royal Museums Greenwich är egentligen bara ett samlingsnamn för de tre museer som ligger på Greenwich Park. Det rör sig om National Maritime Museum som är precis vad det låter, ett marint museum där du kan ta dig igenom mer än 500 år av marin brittisk historia. The Queen’s House är en konstutställning från 1600-talet. Royal Observatory Greenwich är den mest kända beståndsdelen eftersom det är denna som står för GMT (Greenwich Mean Time), den tid som ligger till grund för all vår räkning med tidszoner. Nu på senare tid har även en fjärde beståndsdel dykt upp, nämligen Cutty Sark som öppnades på nytt 26 april 2012 efter att länge ha legat nere. Museet består av ett fartyg man kan gå ombord på.

National Maritime Museum

Det marina museet har funnits sedan mitten på 30-talet vilket man kan jämföra med Queen’s house som funnits sedan 1600-talet. Detta gigantiskt stora museum innehåller 2,48 miljoner objekt som man kan titta på. Många är lån men många tillhör även museet självt.

Royal Observatoriet Greenwich

Observatoriet grundades av Charles II mot slutet av 1600-talet och har sedan dess varit ett mycket framgångsrikt institut som satt en ny standard för tidräkning. Något som inte vem som helst lyckas med. Utöver att bara vara utgångspunkt för tid använder 72 % av världen meridianen från Greenwich för att utforma sjökort.

Queen’s House

Byggnaden är mer än bara ett museum. Förutom att hålla olika tillfälliga utställningar har de även utbildningar och annan verksamhet för att främja kulturen i landet. Med andra ort ett väldigt mångsidigt museum.

Tate Modern

Ifall du är en konstälskare på besök i London är du tvungen att besöka Tate Modern som är Storbritanniens nationalmuseum när det kommer till modern konst. Museet som ligger i London har tre andra syster-museum – Tate Britain som också ligger i London, Tate St Ives som ligger i St Ives i Cronwall samt Tate Liverpool som självklart ligger i Liverpool. De olika museerna har lite olika inriktning, men Tate Modern är överlägset störst när det gäller modern konst.

Museets inriktning

Museet har alltid haft en ny och spännande syn på konst. Det är därför det många gånger blir omnämnt och omskrivet i olika tidningar. Syftet är inte att främja just den lokala brittiska konsten utan att få en överblick över alla områden som har konst med utomstående kvalitet och vikt.

För att erbjuda så bra utställningar som möjligt så lånar Tate Modern ofta olika konstverk och hela utställningar. Dels mellan de olika Tate-museer som ingår i kedjan men också av andra museer och utställningar runt om i världen. På detta sätt kan de hålla besökarantalet uppe och leverera nya spännande utställningar utan att behöva lägga alldeles för mycket pengar på att köpa in konst.

Moden i fler aspekter än konst

Tate Modern håller hög nivå även vad det gäller digitala utställningar. På deras hemsida kan man se att alla konstnärer och utställare har en egen undersida där man kan gå in och titta på utställningar som ligger uppe och läsa mer om konstnären i fråga.

Tower of London

En bit österut från själva Londons kärna hittar man Towern och Tower Bridge. Sedan 1988 har Towern vart med på världsarvslistan vilket har gjort att mer än 2,5 miljoner turister besöker borgen årligen.

Tower of London

Tower of London kallas i folkmun för Towern trots att det formellt egentligen heter Her Majesty’s Royal Palace and Fortress. Platsen är en kunglig borg som ligger vid Themsen i höjd med Tower Bridge. Från början var borgen en fästning, men den har hunnit med att axla andra roller under historians gång. Den har varit Palats åt kungligheter och till och med fängelse. Det var däremot bara dom finaste fångarna som fick sitta i Towern. Andra funktioner som borgen fyllt är att vara skattkammare, vapenhus och till och med observatorium. Även idag förvaras riksregalierna i skattkammaren i Towern.

Tower Bridge

Tower Bridge byggdes ursprungligen bara som ett extra komplement till London bridge. Detta eftersom hela staden London expanderade och växte ut, speciellt österut. Bron är idag mer än bara en bro, det är ett av Londons mest attraktiva turistmål, och en av världens mest kända broar.

När man byggde bron började man år 1886 och blev inte klara för än hela åtta år senare! Denna gigantiska konstruktion invigdes därför år 1894 av drottningen. Den enorma konstruktionen är 244 meter hög och väger hela 11’000 ton. Bron består av två delar, en övre och en undre. Den undre delen är den vanliga klaffbron som används för biltrafik. Denna kan även lyftas upp ifall högmastade båtar ska komma förbi under. Den övre delen är gångbro, den används däremot idag mest av turister som en utkiksplats.

Tornen som utgör pelarna för bron används flitigt. Ena tornet är ett museum för ångmaskiner och i det andra tornet finns ibland lite andra utställningen man kan titta på.

Besök Tower Bridge hemsida >>

Trafalgar Square

Trafalgar Square är ett vackert torg i London, närmare bestämt i West End. Torget är speciellt känt av turister för Nelson-kolonnen som står i mitten. Denna gigantiska skulptur som sträcker sig upp mot himlen med fontäner runt sig.

Bygget av Trafalgar Square

Bygget av Trafalgar Square var inte lätt. Det krävdes många personer och många år för att få torget klart. Man började redan 1820 och planerade hur torget skulle se ut och var det skulle ligga men det var först 1845 som det hela stod klart. Detta tack vara arkitekten John Nash som påbörjade bygget och sedan Sir Charles Barry som tog över och slutförde det hela och inte minst alla arbetare som slet under många år.

Namnet Trafalgar Square

Egentligen skulle inte Trafalgar Square hetat just Trafalgar utan från början skulle dess namn varit King Vilhelms IV Square som hyllning till kungen. Varför man ändrade sig är det ingen som vet. Dess nuvarande namn är en hyllning till, eller rättare sagt ett minne över, slaget vid Trafalgar. Slaget var ett brittiskt sjöslag under Napoleonkriget som man ville minnas och uppmärksamma.

Att besöka Trafalgar

Trafalgar ligget centralt placerat och är inte speciellt svårt att hitta till. Den ligger så centralt beläget att det befinner sig i mitten av tre stadsgator. Du har heller inte långt till Charing Cross tunnelbanestation ifall du är på Trafalgar.

I torgets alla hörn hittar du statyer som ramar in det hela. Ursprungligen var det tänkt att vara ryttarstatyer men eftersom det varit mycket diskussioner om vad som ska stå var så blev det istället statyer av kungar och andra stora brittiska män. En plats står däremot tom, på grund av pengabrist blev det aldrig någon staty i ena hörnet. Fundamentet för denna står dock på plats.

Natural History Museum

Som du säkert vet kryllar London av museum, speciellt de som handlar om historia och konst. Bara på Exhibition Road i London finns det tre museer. Ett av dessa är Natural History Museum som är exakt vad det låter som, ett naturhistoriskt museum. Det är till och med ett ganska speciellt sådant eftersom det är ett av de största i världen när det kommer till naturhistoria. Museet har funnits tillgängligt ända sedan 1860 och är upprättat i en stil som är inspirerad av den romerska stilen.

Av gammal brittisk tradition anses museet tillhöra folket eftersom det bär på så mycket kultur, inträdet är därför helt gratis.

Botaniskt museum

Museets specialitet är dess botaniska och zoologiska objekt. De har nämligen mer än 40 miljoner sådana. Denna siffra är svår att ta till sig men det räcker för att ger alla människor i Sverige fler än fyra objekt var. På museet hittar du allt ifrån dinosaurier till olika ben och fossiler. Du hittar även såklart modeller av olika utdöda arter som drontfågeln som dog ut långt innan museet startade. Denna fantastiska samling är något man bör uppleva ifall man är på besök i London.

Känd från TV

Ifall du hänger med på vilka filmer som släpps har du garanterat redan sett National History Museum. Museet har medverkat i många filmer. Den mesta kända är “Night at the museum” eller “Natt på museet” som den heter på svenska. Filmen är en komedi som släpptes 2006 och är regisserad av Shawn Levy. Mest känd är den kanske för att Ben Stiller spelar huvudrollen.

National Gallery

Vid Trafalgar Square i London ligger det välkända konstmuseet National Gallery där det hänger ett par tusen tavlor av några av världens mest kända konstnärer. Bland annat kan man se tavlor målade av Rembrandt, Van Gogh och Da Vinci. Totalt är det över 2000 målningar som hänger på museets väggar. Eftersom museet funnits ända sedan 1824 har det hunnit samla på sig några godbitar.

”Smart” konst

Ifall du har en smartphone kan du ladda ner National Gallery London-appen. Museet har tagit ett steg i teknikens riktning och erbjuder nu en app som bara kostar 3 dollar där du kan se många tavlor direkt i appen innan du åker dit. Tanken med appen är att man ska kunna planera sitt besök lättare. Eftersom galleriet är så otroligt stort kan det annars vara svårt att hinna med att se allt man vill. Många som har varit där på besök säger att det är svårt att hinna se allt och att de i efterhand kommit på att de missat att titta på vissa tavlor som de egentligen hade velat se. Tyvärr finns appen än så länge bara för iPhone. Man kan även utforska samlingarna direkt på nätet.

Öppettider och priser

Ifall man vill vandra runt och njuta av denna enorma konstsamling är det bara att gå förbi Trafalgar Square. Galleriet har gratis inträde. Detta eftersom många av verken har blivit skänkta till London som stad och anses då tillhöra allmänheten. Ibland händer det däremot att de tar inträde ifall de har någon speciell utställning som är inhyrd.

Utställningen är öppen mellan 10-18 och har extra öppet ända tills kl 21 på onsdagar. Ett tips är att utnyttja att de har öppet till 21 på onsdagar eftersom det då är ganska lite folk, det är inte så många som känner till att de stänger så sent då.