CategoryReseguide

Reseguide till Mallorca

Här skriver vi om Mallorca i samarbete med Interhome

Mallorca var ett av de första resmålen som erbjöds till svenska charterturister. Sedan dess har ön legat högt år efter år gällande antal svenska besökare. Till stor sannolikhet handlar den korta restiden, möjligheter till sol och bad samt stort utbud av bekvämligheter.

Träningsresor för bättre hälsa

I samarbete med Artros.org

Trenden med temaresor där träning och häsla står i fokus har ökat stadigt de senaste åren. Att resa handlar inte enbart om att koppla av och komma bort från stressen på hemmaplan, utan handlar så mycket mer om att samla upplevelser och kraft för ett bättre välbefinnande.

Curaçao reseguide och sevärdheter

curacaoCuracao är ett hittills nästan oupptäckt turistmål i Karibien. Andra önationer i Karibien, såsom Bahamas, Aruba och Jamaica, har traditionellt sett varit betydligt mer populära besöksmål. På senare tid har emellertid turister från hela världen mer och mer börjat upptäcka den lilla holländska kolonin.

Curaçao bjuder på en mängd historiska och kulturella sevärdheter. Dessutom är ju den geografiska läget, strax norr om Venezuela i det Karibiska havet, helt optimal för sol och bad. Öns geologi bjuder också på en mängd sevärdheter.

En paradisisk natur

Längst kustremsan på den södra delen av ön finns ett oräkneligt antal vackra stränder, väl skyddade av vikar och bukter. En tur med en segelbåt i de skyddade vattnen runt Curacao är en upplevelse för livet. Naturen är minst sagt paradisisk.

För den som är intresserad av klättring kan en tur upp till berget Sint Christoffelberg (ca 375 meter över havet) vara en lämplig utflykt. Utsikten från toppen är utsökt. Strax sydost om berget finns också en fladdermusgrotta av enorma proportioner.

Precis som många andra öar i Karibien är också Curaçao en favoritplats för dykare. Sikten är makalös och i lugna vatten går det att se nästan 30 meter ner i djupet. Vattentemperaturen är behaglig året om. Det är på den södra delen av Curaçao som de bästa dykställena finns. I och omkring huvudstaden Willemstad finns flera sjunkna skepp att utforska samt några undervattensgrottor och korallskogar.

Willemstads gamla stadskärna

Curaçao har varit holländskt till och från sedan år 1634. Genom åren har ön dock haft influenser från både England, Frankrike, Spanien och Portugal. Influenserna har lämnat stora spår, inte minst när det gäller byggnaderna i Willemstads centrum. I stadsdelen Punda, med huvudgatan Handelskade kan man se fyra århundraden av spännande arkitektur. I hamnområdet står mängder av färgglada hus, alla i olika stilar. Stadskärnan är ett så kallat världsarv sedan 1997.

Aktiviteter och nöjen på Curaçao

Oavsett var du tar in på hotell på Curaçao har du inte långt till närmaste aktivitet. Curaçao är ett land som lever på sin turism och det saknas inte direkt saker att se och uppleva. Från sol och bad till naturupplevelser i inlandet och från barrundor till fiskeutflykter – Curaçao har aktiviteter för alla smaker.

Sol och bad

Många turister reser till Curaçao för att njuta av sol och bad. Med en vattentemperatur som året om ligger på mellan 25-28 grader och en behaglig lufttemperatur med svaga brisar är Curaçao en fullständigt optimal plats för aktiviteter och lata dagar på stranden. De flesta av stränderna ligger på öns södra sida, i närheten av huvudstaden Willemstad. Några av världens vackraste stränder sägs faktiskt ligga på Curaçao. Stränderna på den norra sidan är inte lika angenäma för sol och bad eftersom de är relativt blåsiga året om, men för aktiviteter på havet spelar det ingen roll vilken sida av ön man väljer.

Många av stränderna bjuder på utmärkta möjligheter för snorkling och dykning. Djurlivet i havet är rikt och det finns även stora bestånd av korallrev att utforska. På havet finns goda möjligheter att åka på båtutflykter, inklusive möjligheten att prova på djuphavsfiske. Tillsammans med Bahamas är Curaçao en av de bästa platserna i Karibien om man vill ha chansen att dra upp större fiskar. På de större stränderna finns givetvis också uthyrning av jetskis, aktiviteter inom vindsurfing och liknande.

Nöjen i Willemstad

I huvudstaden Willemstad är nattlivet blomstrande. Med över 100 000 bofasta invånare och minst lika många turister finns fler barer, pubar, nattklubbar och andra nöjesställen än vad man kan räkna till. Det finns också en handfull större casinon för dem som tycker om att satsa en slant på spännande spel. Det mesta av nöjesutbudet är fokuserat kring hamnområdet. Några av de bästa restaurangerna i Willemstad ligger precis vid kajen, med en makalös utsikt över bukten Sint Anna Bay.

Om Curaçao och dess historia

Curacao IslandCuraçao är en ö i det Karibiska havet, strax norr om Venezuela. Precis som många av de andra paradisiska öarna i Karibien är ön mycket liten. Den mäter endast cirka 65 km på längden och lite över milen där ön är som bredast. Strax söder om ön ligger Klein Curaçao, som är en obebodd ö. Den avgjort största staden, och även öns huvudstad, är Willemstad.

Curaçaos historia

Ungefär sex århundraden f.Kr. började Arowakfolket i Sydamerika kolonisera öarna i Karibien. En av de första öarna som Arowakfolket träffade på var Curaçao. Man satte upp bopolarna på båda sidor om ön och levde i fred fram till år 1499. Då anlände nämligen den spanske sjöfararen Alonso de Ojeda till ön och Arowakfolket fördrevs och tvingades in i slaveri.

Spanjorerna brydde sig dock inte nämnvärt om Curaçao, utan det var först år 1634, då holländaren Johan van Walbeeck steg i land på ön, som Curaçaos moderna historia inleds. Under många år var Curaçao ett viktigt handelscentrum, inte minst i regi av det Nederländska Västindiska Kompaniet. Under 1700- och 1800-talen var ön centrum för en del konflikter mellan både fransmän, spanjorer, engelsmän och portugiser, men holländarna lyckades alltid återta kontrollen över ön.

Curaçao idag

Sedan 1959 har Curaçao varit delvis självstyrande under den holländska kronan, först som en del av Nederländska Antillerna och idag som ett enskilt territorium. Idag är turismen en stor inkomstkälla för ön. På grund av en minst sagt fördelaktig skattereglering är det också många banker som har filialer på Curaçao.

Curaçao är självklart också hem för tillverkningen av spritdrycken med samma namn. I tillverkningen av blå och grön Curaçao använder man öns något speciella apelsinsorter för smaksättningen. Smaken är ganska bitter.

Willemstad är den största staden på ön och inhyser närmare 70 procent av öns befolkning. Willemstad är en kulturell pärla, med mängder av byggnader som i princip har stått orörda sedan 1700-talet.

Upplev fotbolls EM på plats

Att se en fotbollsmatch på plats är någonting som många supportrar drömmer om att få göra. Varje säsong har det svenska landslaget en mängd landskamper inplanerade, där en stor mängd av dessa spelas på andra platser ute i världen. På så sätt kan man kombinera sin övriga semester med att även se en match av högsta klass.

Washington DC Reseguide

washington dcAtt resa till USA är något som blivit mer och mer populärt bland oss svenskar de senaste åren. Tidigare var den amerikanska dollarn rätt svag även mot svenska kronan, men den trenden har vänt och de senaste årens starka utveckling i dollarkursen i kombination med negativ kronutveckling har inte avskräckt resenärer från att resa till USA. Att flygkommunikationerna ständigt blir bättre är en annan. De flesta som har gjort en weekend-resa till USA de senaste åren har haft siktet inställt på The Big Apple, New York, men på sistone har en del besökare även upptäckt en del av de andra storstäderna på den amerikanska östkusten. Huvudstaden Washington är en av dessa.

Reseguide till Seattle

kerrypark i seattleDen amerikanska staden Seattle, som har fått sitt namn av en indianhövding, har något mer än tre miljoner invånare med förorter och är den största staden i delstaten Washington i USA:s nordvästra hörn. Seattle är i dag en stad med fascinerande kontraster. Staden är hem för många av USA:s största teknikföretag. Bland annat har Microsoft och Boeing sina huvudkontor här. Samtidigt är Seattle en stad med ett rikt nöjes- och kulturliv. Seattleborna, eller Seattleites som de även kallas, tycker verkligen om att gå ut och roa sig på kvällarna.

Island reseguide – äventyr och natur

Island är inte landet du reser till för att njuta av sol och bad på kilometerlånga soldränkta stränder. För det syftet är klimatet helt enkelt inte tillräckligt varmt. Visst kan du dock bada ute på Island, dessutom året runt. Det finns nämligen mängder av bad som värms upp av heta källor. Island är ön som ligger mycket avskilt ute i norra Atlanten, många mil från fastlandet. Fram till inte alls särskilt länge sedan var Island en mörk fläck på kartan vad gäller turism, men med flygets framväxt är det nu inte mer komplicerat att flyga till Island än att ta en tripp till Medelhavet. Island har något för alla och det relativt korta avståndet gör att ön är perfekt för en weekendresa.

Dubai reseguide

Dubai är förmodligen det kändaste av de sju emiraten i Förenade Arabemiraten. Dubai ligger på Saudi-halvön på kusten mot Persiska viken. För oss svenskar är Dubai synonymt med lyx i överflöd och fantastiska skyskrapor och hotell.

Natal i Brasilien reseguide

Ponta Negra i Natal

Natal kallas ofta för solens stad och anledningen är solklar – staden ligger nästan precis på ekvatorn och bjuder på sol och värme året runt. Natal har faktiskt närmare 300 soldagar per år, vilket är minst sagt unikt. Att dagarna är solsäkra i och omkring staden är ett stort skäl att resa på semester till Natal. Ett annat skäl att semestra i Natal är det utmärkta nöjeslivet och de goda shoppingmöjligheterna.

Att åka på träningsresa

För utlandsresor finns inte längre enbart alternativet att boka en charter till något land på varmare breddgrader. Visst, charterresor till Grekland, Spanien och Turkiet kommer alltid att vara populära, men det är många ressugna som letar efter möjligheter till ett annorlunda och framför allt mer individuellt anpassat resande. Weekendresorna ökar ständigt i popularitet, och på sidor som Flygresor.se eller Momondo kan du hitta billiga flygbiljetter. Det gör också temaresor och upplevelseresor till lite lite mer udda resmål. På senare tid har det även kommit till ett helt nytt segment, nämligen träningsresor.