Reseguide till Lille i Frankrike

Lille har under 1900-talet främst varit känt som norra Frankrikes största industristad. På senare år har Lille dock förändrats i grunden. I takt med att de gamla tunga industrierna antingen försvunnit eller fått en mer begränsad omfattning har Lille i stället börjat karakteriseras som en kultur- och nöjesstad. Det är dock en bit kvar innan man kan säga att Lille är en populär turistort, åtminstone bland besökare från Norden, men staden passar perfekt för en weekendresa.

Nöjen i Lille

Lille är en storstad med ungefär 230 000 invånare i själva staden och med över en miljon invånare i storstadsområdet. Befolkningen är ung, mycket beroende på universitetet som enligt uppgifter har någonstans mellan 60 000 och 80 000 studerande. Med så många unga är utbudet av nöjen mycket stort. I Lille finns något för alla, oavsett om man är ute efter dans inpå småtimmarna eller hellre äter en god bit mat på en rofylld restaurang.

För den bästa shoppingen bör man bege sig till Rue de Bethune, som är Lilles shoppinggata nummer ett. Här samlas välkända märkesbutiker med små gemytliga krypin som säljer allt möjligt. Om man vill uppleva något alldeles extra inom shopping ska man bege sig till Lille i månadsskiftet augusti/september. Då arrangeras nämligen La Grande Braderie de Lille som är en blandning av en enorm loppmarknad och en stadsfestival.

Sevärdheter i Lille

Lille har genom åren tyvärr varit i centrum för flera krig. Av den anledningen finns delar av den gamla staden inte längre kvar. När det gäller gamla vackra byggnader finns dock en hel del att se i Lille, särskilt omkring det medeltida torget. Lille har också mängder av vidsträckta parker, rikt utsmyckade med statyer och fantastiska kreationer med blommor och växter.

De sevärdheter som främst förknippas med Lille är de många utmärkta museerna som finns i staden. Palais des Beaux Arts räknas som en av de största och bästa konsthallarna utanför Paris. Moderna museet, Musee d’Art Moderne, håller också mycket hög internationell klass. Bland andra museum som är värda ett besök kan nämnas Musee des Beaux Arts, Museum of Natural History och militärmuseet Musee Des Cannoniers.