Res till Berlin under en längre tid

Berlin är en riktig storstad och för de flesta som kommer hit räcker det inte med en weekend, eller ens en vecka för att börja upptäcka vad staden har ett erbjuda. Här känner man genast av den ständigt påtagliga närheten till historiska byggnader och monument, för att inte tala om spåren av efterkrigstidens Berlin. Vandra runt i staden och du är garanterad att någon gång korsa den dubbla rad av gatstenar som numer märker ut var Berlin-muren en gång stod. På Mühlenstraße i stadsdelen Friedrichshain-Kreuzberg står 1.3 km av muren kvar som ett monument över fred. East Side Gallery kallas denna del av muren eftersom den består av 105 målningar av konstnärer som utfördes 1990, året efter att muren föll. Idag utgör East Side Gallery inte bara den längsta bevarade delen av Berlin-muren utan också världens längsta och äldsta konstgalleri.

East Side Gallery Berlin

Konst och gatukonst är en av Berlins kännetecken och vare sig du gillar graffiti eller klassiska målningar finns här mycket att se och upptäcka. Tycker man om att shoppa finns i de olika stadsdelarna dels märkeskläder och varuhus men också väldigt mycket vintage och andrahandsaffärer. På vår och sommar öppnar staden upp sig och man finner kaféer och barer överallt, för att inte tala om de kända sandstränderna som etableras runt om i
staden, där man med fördel kan njuta av en kall öl. Stadens parker, speciellt den stora Tiergarten i centrum, vackra Treptower park och den mindra innerstadsparken Görlitzer Park lockar till picknick och bollspel under lata sommardagar.

Görlitzer Park Berlin

Berlin är populärt som studieort med två stora universitet. Att plugga utomlands här är kostnadsfritt men för den som inte redan talar flytande tyska kan det vara en bra idé att ta en språkkurs innan man ansöker till högre studier. Berlin lockar årligen tusentals språkstuderande med ett stort antal språkkurser för alla åldrar och nivåer. En språkkurs är ett perfekt sätt att både uppleva mer av staden samt utveckla sina tyska kunskaper. De
kurser som erbjuds i Berlin är från 16 år och uppåt, utan övre åldersgräns. Längden på kursen bestämmer man på egen hand, från 1 vecka upp emot ett år i längd. Eftersom kurserna ofta har ett fokus på det tyska språket så som det används i den lokala kulturen lär man sig inte bara om grammatik och vokabulär, utan också om den tyska historien och kulturen.

Med språkresor i Berlin välkomnas såväl resenärer som vill ha en annorlunda och aktiv semesterresa, till språkstuderande som vill studera utomlands under en tid. Det studerar och arbetar ett stort antal svenskar i Berlin idag, många är yngre och nyinflyttade men här finns också ett etablerat svenskt umgänge. Vid de nordiska ambassaderna i Berlin serveras svensk mat och man kan se utställningar av svenska konstnärer, bland mycket annat. Berlins närhet till Sverige gör det till en lockande bostadsort i stil med London, men erbjuder också en mycket lugnare atmosfär och billigare boende än Storbritanniens populära huvudstad.