Marknad i Marocko och Marrakech, souker

Marocko är känt för sina stora, spännande marknader. En sådan marknad kallas för Souk och det är ett av de första orden man lär sig som turist i Marocko. det finns två typer av souker: de stora, välkända, och de små, ofta helt permanenta souker, som är vanligare men med mer fokus på kommersiell verksamhet istället för underhållning. Ofta har varje område i städerna en egen souk som säljer mat och andra viktiga varor samtidigt som det finns en stor central souk. På den centrala souken säljs andra typer av varor såsom tyger, smycken, konstverk och kryddor. Det är de centrala soukerna man vill besöka om man letar efter underhållning och upplevelser. Soukerna är alltså inte bara shopping utan har även mycket historia och kultur bakom sig. Marknaderna i Marocko är en viktig verksamhet och de flesta av medborgarna har så gott som daglig kontakt med soukerna. Ofta är soukerna omringade av murar och ibland har de höga tak. När man passerat ingången väntar ofta en stor labyrint.

Marockos största marknad ligger i Marrakech och har nästan 13 000 handlare med butiker eller stånd. ”Gatorna” i souken är längre än sju kilometer. Det finns även marknader med speciella inriktningar som exempelvis Sebbat Souk i Rabat som nästan enbart säljer läderskor. På alla marknader gäller flytande priser och beroende på hur duktig prutare man är kan man få varor väldigt, väldigt billigt. Marockanerna tar inte illa vid sig om man prutar hårt utan det ses som en självklarhet i deras kultur.

I Marrakech och de andra större städerna finns många kända souker och det kan vara roligt att utforska dessa själv. Annars erbjuds många guidade och assisterade turer om man känner sig lite försiktigare. Det finns en liten risk att man tappar bort sig eller går vilse i de stora soukerna och guideböckerna menar att även lokalbefolkningen går vilse i dem ibland.

Staden Rachidia i södra Marocko är en trevlig stad med en av Marockos trevligaste marknader. Marknaden sträcker sig längs stadens myllrande huvudgata och har över hundra stånd och en massa underhållning.