Italienska vindistrikt att resa till

Italien består av 20 regioner. Var och en har sin egen karaktär och givetvis också sina egna specialiteter när det gäller vin. Några vindistrikt är mer kända än andra. Här får du mer information om fyra italienska vindistrikt att resa till om du vill ha en upplevelse utöver det vanliga för smaklökarna. Att distrikten också är mycket vackra, med pittoreska byar och en storslagen natur, skadar givetvis inte.

Piemonte

Piemonte, beläget precis vid foten av Alperna i norra Italien, är hem för Barolo-vinerna, som är mycket kraftfulla rödviner. De tillverkas av druvan Nebbiolo som allmänt räknas som en av de finaste i världen. I Piemonte tillverkas även vinet Barbaresco, som är ett lite lättare rött vin. Piemonte är även hem för distriktet Asti, där man tillverkar mousserande viner.

Apulien

Apulien, som ligger i sydöstra Italien och omfattar ”stövelklacken”, har under många år varit känt för sin tillverkning av prisvärda men kanske inte så exklusiva viner. Det har dock ändrats på senare år. Från druvorna Negroamaro, Aglianico och Primitivo skapar vinmakarna i Apulien riktigt bra viner, både röda och vita.

Veneto

Det är väl ingen som har missat Amarone-vinernas segertåg över världen. Amarone-vinerna kommer från regionen Veneto, och närmare bestämt distriktet Valpolicella. Amarone della Valpolicella är den avgjort mest populära typen av Amarone världen över. I distrikten Soave och Bardolino som också ligger i regionen Veneto tillverkas ett antal andra mycket berömda viner. Vinerna från Soave är vita medan vinerna från Bardolino är ganska milda röda vin.

Toscana

Om Piemonte tillverkar de finaste vinerna av Nebbiolo-druvan och Veneto tillverkar det finaste rödvinet alla kategorier, är Toscana regionen där du hittar flest kvalitetsviner överlag. I det världsberömda vindistriktet Chianti tillverkas utsökta viner på framför allt Sangiovese. Det kan också finnas inslag av Cabernet Sauvignon, Merlot och Pinot noir.