Charterresa till Thailand med familjen – planera din budget

bild från freedigitalphotos.net

En semesterresa till Thailand är ett perfekt avbrott i den kalla och gråa vardagen i Sverige. Att få bryta upp från vardagen och bege sig till varmare breddgrader är något som attraherar många svenskar, kanske även du och din familj?

När du och familjen reser till Thailand planerar ni förmodligen att vara borta i minst två veckor. Det är klokt. Bara flygresan tur och retur tar nämligen minst två dygn i anspråk. Sedan vill ni ju se så mycket som möjligt av landet och få en ordentlig chans att varva ner. Så, hur stor budget behöver du egentligen för att vistelsen i Thailand ska bli så lyckad som möjligt? Här går vi igenom några poster du kan tänkas behöva planera för.

Flygresan och boendet

Det är långt till Thailand vilket innebär att flygbiljetterna kostar en del. För en familj på två vuxna och två barn får du räkna med att betala upp emot 30 000 kronor för tur- och returbiljetter för en resa på två veckor. Dessa prisnivåer gäller för högsäsong (december–januari).

Sedan är boendet en central del i budgeten. I Thailand finns alltifrån lyxhotell som kostar från 2000 kronor natten till enklare vandrarhem som kostar så lite som 20 kronor natten.

Budgetens storlek beror självklart även på vilka sorts äventyr du och familjen vill hitta på. Att resa runt i Thailand kostar mer än att bara spendera semesterveckorna på stranden. Det är dock inte särskilt dyrt att transportera sig runt i Thailand, särskilt inte om du väljer buss eller färja för transporterna.

Mat och dryck

Mat och dryck är generellt sett mycket billigt i Thailand, även på mer exklusiva restauranger. En kaffe kostar inte mer än någon krona. Detsamma gäller för fruktdrinkar. En lunch eller middag kan kosta upp emot 400 kronor per person, men behöver samtidigt inte kosta mer än omkring tio kronor. Det beror helt på vilken restaurang du väljer.

Sammanfattning

För en charterresa till Thailand får du räkna med att betala åtminstone 7500 kronor per person för flygresan. Ett boende på ett hotell av normalstandard kostar omkring 250 kronor per rum per natt. En lunch eller middag för fyra personer på restaurang kostar omkring 100 kronor (exklusive dryck).